2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Ebben nagyon nagy az állattenyésztők felelőssége

agrarszektor.hu
Az állattartás az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékáért felelős - állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ez azonban akár 30 százalékkal is csökkenthető lehetne, ha a gazdálkodók megfelelő módszereket alkalmaznának.

A szervezet egyszerűen használható, interaktív programmal (GLEAM-i) kívánja segíteni az állattartással foglalkozó gazdálkodók, döntéshozók és tudósok munkáját. Az eszköz lehetővé teszi, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást, és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is. Az Excel-alapú programban beállítható az ország vagy régió, az állatok száma és típusa is.

Anne Mottet-t, a FAO haszonállat szakértője szerint a kormányzati szakértők a GLEAM-i használatával felmérhetik a nemzeti tartalékokat, és döntéseikben az állattartás és a hozzá kapcsolódó ágazatok hatékonyságát célozhatják. Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenthető egyebek mellett a biogáz generátorok és energiahatékony eszközök szélesebb körű használatával, valamint a takarmányozás, trágyázás és állatgondozás során jó gyakorlatok és technológiák alkalmazásával.

Az egyebek mellett angol, francia és orosz nyelvű program elérhető a http://www.fao.org/gleam/resources/en/ oldalon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?