2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

Több százmilliós kárt okoznak - Ekáerrel ellenőrzik az áfacsalókat

agrarszektor.hu
Az import UHT tejek kereskedelmét most már az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) is nyomon követi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mivel a termék olcsó bolti ára áfacsalásra utal. Az elmúlt egy évben a NAV számtalan bejelentést kapott az alacsony fogyasztói ár miatt, és az így kiderített adócsalások elkövetői több százmillió forint kárt okoztak az államnak.

Az EKÁER segítségével is nyomon követi az import tejek kereskedelmét a NAV. A rendszerrel már nemcsak a fantomcégekhez, hanem a működő, de adóelkerülő gazdálkodókhoz is eljut a NAV - közölte az adóhatóság közleményében. Az elmúlt egy évben a NAV ellenőrzési tapasztalatai mellett számtalan közérdekű bejelentés érkezett az import tejtermékek kiugróan alacsony fogyasztói ára miatt.

A vizsgálatok pedig kiderítették, hogy az adócsalások elkövetői több százmillió forint kárt okoztak az államnak. Emellett az elmúlt három évben a tejágazatban elvégzett, csaknem kétszáz adóellenőrzés megközelítőleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel - írja az fn.hír24.hu  

A fokozott ellenőrzések és az EKÁER bevezetése miatt egyes kiskereskedelmi áruházláncok csak magyar tejet forgalmaznak, illetve import esetén közvetlenül a gyártótól szerzik be az árut. Így kikerülve el az áfacsalásban való részvétel kockázatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?