2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Lebuktatták a húsmaffiát - Százmilliókat csaltak el

agrarszektor.hu
Négyszázmillió forint áfát csalt el az a hússal kereskedő bűnszervezet, amelyet most buktatott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A gyanúsítottak főként szlovák, osztrák, lengyel és román nagykereskedőktől vásároltak előhűtött és fagyasztott húsárukat, amelyeket bérelt hűtőházakban tároltak, majd az általános forgalmi adó befizetése nélkül értékesítettek itthon. A NAV költségvetési csalás miatt a szervezet hat tagját őrizetbe vette.

A gyanú szerint két Bács-Kiskun megyei férfi irányította azt a bűnszervezetet, amely főként szlovák, lengyel, osztrák és román nagykereskedőktől vásárolt előhűtött és fagyasztott húsárukat. Az elkövetők hűtőházakat béreltek a húsok tárolására, majd azokat magyar cégeiken keresztül, az általános forgalmi adó befizetése nélkül értékesítették itthon. Keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel, fiktív számlákkal és könyveléstechnikai manőverekkel mintegy négyszázmillió forintot csaltak el.

A NAV pénzügyi nyomozói és járőrei közel ötven helyszínen - az elkövetők lakóhelyén, a könyvelőknél, a vevőknél, a hűtőházaknál - is házkutatást végeztek. A hatóság lefoglalta és elszállította a bűncselekmény bizonyítékait, illetve a bűnszervezet egyik vezetőjének és egy másik gyanúsított szlovák rendszámú gépjárműveit. Eddig összesen csaknem negyedmilliárd forint értékű vagyont zároltak.

A bűnszervezet két irányítóját és négy tagját költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket. További két személyt bűnszervezetben való részvétel miatt gyanúsítanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?