2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Veszélyessé vált az állattartás Ukrajnában

agrarszektor.hu
Takarmányhoz igyekszik juttatni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a legrászorultabb ukrajnai gazdákat, akiknek kényszerből le kellene vágniuk állataikat a fegyveres konfliktus miatt. A közelmúltban ezer veszélyeztetett család vetőburgonyát kapott.

Veszélyes tevékenységgé vált az állattartás Ukrajna keleti részén, ahol a fegyveres konfliktus a legintenzívebb - közölte a FAO. A földekben lévő, fel nem robbant lövegek, a lopások, illetve a lövöldözésekben szerzett veszteségek miatt a gazdák állataikat saját otthonukhoz a lehető legközelebb szeretnék tudni, még akkor is, ha emiatt - költségesebb megoldásként - kénytelenek azokat ólakban tartani.

A mai helyzet miatt ugyanakkor sokan nem tudnak szénát gyűjteni az állatoknak, ezért nem marad más választásuk, mint a kényszervágás - fogalmazott Farrukh Toirov, a FAO ukrajnai katasztrófa-elhárítási koordinátora. Többségüknek viszont az állatok jelentik a túlélés zálogát a tejtermékek, a tojások és a hús miatt, nem is beszélve az általuk szerzett jövedelemről.

A FAO a napokban vetőburgonyával látott el ezer veszélyeztetett és élelmiszer-ellátási gondokkal küzdő családot, most pedig a takarmányhiányt igyekszik enyhíteni. Olyan termelőket juttatnának takarmányhoz, akiknek még vannak teheneik, birkáik, kecskéik, szárnyasaik vagy sertéseik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?