2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Borászok figyelem! 150 ezerért adnak egy hektárt

agrarszektor.hu
A fiatal gazdák ingyen juthatnak telepítési lehetőségekhez.

A meglepően sok igény miatt értékesíti a kezelésében lévő, 1100 hektáros szőlőtelepítési jogtartalékot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Hektáronként maximum 150 ezer forintot kell fizetni, de a fiatal gazdák mindent ingyen kaphatnak meg.

Az ágazat szereplőitől érkező megkeresések alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége úgy döntött, hogy a kezelésében lévő tartalék telepítési jogot, 1100 hektárt, felhívás útján értékesíti februárban - közölte a HNT csütörtökön az MTI-vel.

A telepítési jogtartalékot kezelő HNT főtitkára, Bodnár Péter az MTI-nek elmondta: a telepítési jogra irányuló kérelmeket az azt igénylők a területileg illetékes hegybíróhoz nyújthatják be február közepétől. Egy hektárért a gazdálkodóknak maximum hektáronként 150 ezer forintot kell fizetniük, de a szóban forgó összeg különböző - szakmai - szempontok alapján csökkenthető.

A HNT tájékoztatása emlékeztet rá: kizárólag a fiatal mezőgazdasági termelők számára a HNT a múlt év novemberében már megnyitotta a telepítési jogtartalékot. Az ingyenesen igényelhető vagyoni értékű jogra, várakozáson felüli mértékben érkeztek igények. Ezt a HNT teljes mértékben ki tudta elégíteni. A felhívás nyomán a kérelmezők részére összesen 100 hektár újratelepítési jogot biztosított a HNT, így 100 hektár korszerű ültetvény telepítése valósulhat meg a közeljövőben.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége felhívja a kérelmezők figyelmét arra, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő minősítéssel rendelkező hegyközségi tagok továbbra is ingyenesen igényelhetnek telepítési jogot - olvasható a tájékoztatásban. Magyarországon a művelt szőlőterület nagysága 65 ezer hektár a HNT adatai szerint.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?