Katalógus készült a csabai kolbászról

agrarszektor.hu
A csabai kolbász világszerte ismert, egyedi ízvilágú, kiváló népi eredetű élelmiszer.

Az országban elsőként katalógus készült az egy hete hungarikummá nyilvánított csabai kolbászról, a kiadványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

A csabai kézműves kolbász egyediségét, tradícióit, készítését, továbbá a termelőket bemutató katalógus kapcsán Fazekas Sándor elmondta: a csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Kijelentette: van létjogosultsága a kézműves magyar élelmiszereknek, a csabai kolbászt 180 termelő készíti Békéscsabán.

A miniszter közlése szerint a hungarikumok népszerűsítésére hamarosan marketingkampány indul, illetve az értékmentő tevékenységet folytató egyesületek számára több mint 150 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre a védett termékek népszerűsítésére. A kolbász sokkal több, mint termék vagy ételrecept, megtestesíti azt a kultúrát és világfelfogást, amely szerint "saját termékeinket megbecsüljük, ismertté tesszük" - mondta Fazekas Sándor.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta: a kolbászkészítés élő néphagyomány a városban, az ösztönző jogi környezetnek köszönhetően az elmúlt másfél évben újjáéledt a kistermelés. Ismertetése szerint a csabai kolbász különlegességét gazdag paprikázása és borsmentessége adja. A színes, 44 oldalas katalógus a kolbászkészítés tradíciója mellett 14 kézműves kolbászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja - közölte a polgármester. Terveik szerint évente újabb termelőkkel bővítik a kört, a katalógust minden évben kiadják majd.

A kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerülhettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton, illetve folyamatosan megfelelő mennyiséget tudnak szállítani a csabai kolbászból - mondta Vantara Gyula. Közlése szerint a kolbász kultúráját bemutató kolbászfalu jövő nyárra készül el a Békés megyei városban. A 8 ezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten, valamint a csabai kolbászfesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrármarketing Centrum pályázatán nyert 4,5 millió forintos támogatást.

A katalógus szerint a kézműves csabai kolbász védjegyoltalom alá helyezése folyamatban van. Békéscsabán egyaránt készül vékony- és vastagkolbász, a csabai kolbász alatt ez utóbbit, azaz a vastagkolbászt kell érteni, amit máshol szaláminak hívnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?