2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Bevásárolja magát Kaposvár a Kométába

agrarszektor.hu
Kaposvár közgyűlése döntött, az önkormányzat 2 milliárd forint értékben vásárol tulajdonrészt a Kométa 99 Zrt.-ben.

A részvényvásárlásra február elején kerülhet sor leghamarabb, ezt megelőzően új alapító okirat és szindikátusi szerződés készül majd a cég értékelésének befejeződése után. Az önkormányzat szigorú feltételeket szabott a csaknem ezer helyi család megélhetését biztosító Kométa megmentésére: elvárja a befektetett tőke megtérülését hozamgaranciával, legalább 1 milliárd forintos tőkeemelést vár a jelenlegi tulajdonostól is, továbbá tulajdoni aránytól független beleszólási és döntési jogot kért a vállalat irányításában.

Kaposvár további kérése, hogy a Kométa vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával. "Ezek a lépések stabil és nyereséges működést eredményezhetnek a jövőben" - vélte Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Szólt arról is, hogy a Kaposvári Egyetemen másfél éve indult a Kaposvári Élelmiszeripari Program, amelynek eredményeképpen a város a régió agrár- és élelmiszertudomány központja lehet. Továbbá folyamatban van a dél-dunántúli sertésprogram, amelynek révén a remények szerint duplájára, 1 millióra emelkedik a sertések száma a régióban. Azzal, hogy az egyetem közreműködésével a környéken előállított élelmiszereket külön védjeggyel látják el, szintén a térség élelmiszeriparát kívánják elősegíteni.

A polgármester és a cég ügyvezetője decemberi találkozóján Giacomo Pendranzini elmondta: a húsipari ágazat egészét sújtó válság őket sem kerülte el, súlyos likviditási gondokkal küzdenek, a termelést a felére csökkentették. Rövid távon egymilliárd forint tőkeinjekcióra lenne szükségük, hogy megoldódjanak a likviditási gondjaik. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást végeztek, az utóbbi 5-6 évben hárommilliárd forinttal növelte a saját tőkét a tulajdonos, középtávon pedig két-három milliárd forintnyi tőkeemelést terveznek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02