Többezer munkahelyet fenyeget az Európai Bizottság javaslata

agrarszektor.hu
A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) közleménye szerint átgondolatlan, és kifejezetten kártékony az Európai Bizottság dohánytermék-irányelv felülvizsgálatáról szóló javaslata.

A MADOSZ álláspontja szerint a javaslat újabb példája az átgondolatlan, a termelők és a vidéken élők szempontjait semmibe vevő, javarészt szükségtelen és aránytalan korlátozást jelentő uniós szabályozásnak, továbbá azt is problémásnak tartják, hogy bár a módosítás a dohánytermesztők életére meghatározó kihatással bír, csupán újságoknak kiszivárogtatott információkból értesülhetnek a szabályozási szándékról és annak feltételezett tartalmáról.

A közlemény hangsúlyozza, a magyar dohánytermelők mindig is elfogadták a dohányzás visszaszorításának szükségességét, és támogatták az arra irányuló ésszerű és hatékony nemzeti és uniós törekvéseket. Azonban a most kiszivárogtatott uniós javaslatok egészségvédelmi hatása tudományosan nem megalapozott, a kitűzött célokat nagy valószínűséggel nem éri el. Ehelyett a Bizottság a cigaretta formai egységesítésével, az adalékanyagok betiltásával, a képes figyelmeztetések felületének aránytalan növelésével csökkenti a piac értékét, megkönnyíti a dohánytermékek hamisítását, amely az európai dohány felvásárlásának visszaeséséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet.

A magyar dohánytermesztés mintegy 20.000 fő, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben nő, illetve roma munkavállaló számára biztosít megélhetést az ország legszegényebb régióiban. Amennyiben például az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát, és ennek következtében a Burley dohány termesztésére nem lesz szükség, az Magyarországon rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár.

A magyar dohánytermesztők úgy gondolják, hogy az Európai Bizottságnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyteremtéssel és a gazdasági növekedés beindításával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy további átgondolatlan és ésszerűtlen intézkedésekkel sújtja a termelőket és a vidéken élőket. A magyar dohánytermelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dohánytermesztés ne jusson a cukorágazat sorsára, és kérik a Kormányt, hogy a dohánytermék-irányelv felülvizsgálatára vonatkozó majdani magyar álláspont a mezőgazdaság és a foglalkoztatás szempontjainak hangsúlyos figyelembe vétele mellett kerüljön kialakításra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?