Sorra dőlnek be az agrárvállalkozások

agrarszektor.hu
A PartnerControl.hu adatai szerint egy év alatt 3,88 százalékra nőtt a felszámolások és a csődök aránya a cégek számához viszonyítva. Ez az adat tavaly ilyenkor csupán 2,62 százalék volt - számol be az Agromonitor.

A céginformáció-szolgáltató elemzése alapján ez az igen gyors ütemű bedőlési arány a mezőgazdaságban különösen magasnak számít, és ezt a várhatóan kedvezőtlen időjárási viszonyok is tovább ronthatják, hiszen az aszály és a korábbi fagykárok rengeteg veszteséget okoztak az agrárszektorban.

Habár 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság és az export is emelkedett, ez főleg a piac nagy és stabil szereplőinek kedvezett, így továbbra is nőtt a fizetésképtelenségi eljárások aránya, sok cég pedig egyszerűen felfüggesztette tevékenységét.

Magyarországon több mint 12 500 cég foglalkozik mezőgazdasággal főtevékenységként, 12 hónap alatt pedig 0,6 százalékkal emelkedett a cégek száma, míg a teljes magyar piacon 1,7 százalékkal. A PartnerControl.hu adatai szerint a mezőgazdasági cégek átlagosan 22 napos határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére és közel 60 százalékuk ki is fizeti időben a számláit.

 

forrás: Agromonitor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?