A burgonya termelői ára csökkent, a gabonáké nőtt

agrarszektor.hu
16, 9 százalékkal emelkedett idén az agrártermékek termelői-ár szintje tavalyhoz képest, ezen belül a növényi termékek termelői ára 19,2, az állati termékeké pedig 12,7 százalékkal nőtt.

A gabonafélék termelői ára ez év szeptemberében 26, 6 százalékkal növekedett tavaly ilyenkorhoz képest, a búza és a kukorica ára minimálisan csökkent, az olajnövények termelői ára pedig 20,6 százalékkal nőtt. A burgonya termelői ára szeptemberben - a tavalyi jelentős emelkedés után - 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett, az almáé átlag felett.

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az állati termékek ára 11,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 14,5, a tojás ára 6,6 százalékkal haladta meg az előző évi szeptemberi értékeket - számol be a mfor.hu.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit, ezután az idei jó terméseredmény miatt az árak igencsak visszaestek, így ebben az évben fokozatosan csökkentek a termelői árak.

A vágóállatok termelői ára 13,2, az állati termékeké 16,1 százalékkal emelkedett. A takarmányok ára is jelentősen, 34,5 százalékkal emelkedett január-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, betakarítást követően az utolsó három hónapban a búza és a kukorica felvásárlási ára csökkent.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 3,4 százalékos csökkenése, valamint az épületberuházások árának 2,1 százalékos emelkedése volt jellemző.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03