A magyar cukoripar az EU-s cukorkvóta ellen

agrarszektor.hu
A magyar cukoripari termelők többsége szerint kedvezőtlen hatással lenne a hazai szektorra az uniós országok termelését erősen korlátozó cukorkvóta tervezettnél korábbi - 2015-ig történő - hatályba léptetése.

A cukoripar szereplői körében végzett közvélemény-kutatás - és maga a kormány is - elítéli az európai uniós cukorkvóta-rendszer 2015-ös tervezetét - mondta Czerván György államtitkár.

A Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság és a termelők tiltakozását az váltotta ki, hogy Európai Bizottság tervezete szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem 2020-ig, hanem 2015-ig kerülne bevezetésre az uniós tagországok termelését maximalizáló cukoripari kvótarendszer - számol be a híradó.hu

Czerván kifejtette, az ország célja az lenne, hogy az alapvető élelmiszerekből önellátók lehessünk, viszont a jelenlegi termelési kvóta csak a belső fogyasztás egyharmadát elégíti ki, így a cukor kétharmadát importálnunk kell.

Hozzátette azonban, hogy a kvóta hirtelen eltörlése sem megoldás, hiszen a termelők nem bírnák a nemzetközi versenyt, a hazai cukorrépa-termesztési adottságok pedig nem tudnák felvenni a versenyt a német vagy francia eredményekkel.

Az EU-s szakminiszterek luxemburgi találkozóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is ellenezte a 2015-ös cukorkvóta bevezetését, és emlékeztetett mindenkit, hogy a 2006-os uniós cukorreform óta hazánkban gyakorlatilag megszűnt a cukoripar, így a legfőbb cél a további termelésbővítés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!