Rekord alacsony a Közép-Tisza vízszintje az aszály miatt

agrarszektor.hu
Az aszály miatt olyan alacsony a Közép-Tisza vízállása, hogy hetek óta nem használható a kiskörei vízlépcső hajózsilipje. Hasonló helyzet évtizedek óta nem fordult elő.

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) helyi szakaszmérnökség-vezetője az MTI-nek elmondta, a helyzet példátlan, hiszen az őszi időszakban mindig jelenős mennyiségű csapadék hullik, így viszont átalakul a Tisza vízállása. Kisköre-alsónál hetek óta extrémen alacsony, mínusz 220-285 centiméter között ingadozik.

A helyzet kiküszöbölésére október 25-től kerülhet sor, amikor is a folyó középső és alsóbb szakaszain, valamint a Tisza-tónál beállítják a vízszintet, és hozzávetőlegesen 50-60 millió köbméter vízzel töltik fel a folyót. Az eredmény akár egy méteres szintemelkedés is lehet.

Az idén ősszel Szolnok közelében előfordultak 2003-as, rekord alacsony, -279 centiméteres mérési eredmények is, amikor is 60-80 köbméter volt a folyó vízhozama másodpercenként, ez az adat pedig negyvened annyi, mint az eddigi legnagyobb adat 2000-ben. Ekkor az árvíznek köszönhetően 2.640 köbméter volt a vízhozam - számol be a mon.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?