Októbertől jelentősen drágul a cukor

agrarszektor.hu
Rossz hír októberre: várhatóan 20 százalékkal emeli a cukor árát az osztrák Agrana csoport. A cég vezérigazgatójától elmondta, hogy a döntés oka a cukor világpiaci árának emelkedése, ami által az Európai Unióban megbomlott az egyensúly kereslet és a kínálat között.

A 2006 óta érvényes cukoripari rendelet értelmében az Európai Unió éves cukortermelése 13,3 millió tonna, míg a fogyasztás több, hozzávetőlegesen 17, 3 millió tonna.

Ezután pedig bevezették az úgynevezett kvótacukrot, amitől a cukor világpiaci ára 500 euró/tonnára nőtt. Ennek eredményeképp jelenleg a brazil cukornád és az osztrák cukorrépa egy árban van, ami annak is köszönhető, hogy a bioetanol alapanyaga is cukornád.

A kereslet tehát jóval több, mint a termelés, többek közt azért, mert kevés a cukorgyár, a legtöbbet az uniós reformot követően bezárták, jórészt Kelet-Európában, így hazánkban is.

Az Agrana a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa is, és az egyetlen osztrák cukortermelő, ahol két gyárban összesen évi 400 ezer tonna cukrot termelnek. Magyarországon mára csak a kaposvári cukorgyár működik - írja a napi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!