Az USA napenergia piaca még mindig az európai mögött kullog

agrarszektor.hu
2010-ben az Egyesült Államok napenergia piaca jelentősen, mintegy 67 százalékkal növekedett, azonban a rohamléptekkel bővülő európai piacokat még mindig nem tudta behozni - derül ki a legfrissebb iparági adatokból.

A tavaly nagyságrendileg mintegy 6 milliárd dollárt elérő amerikai napenergia piac jelentős bővülésen ment át: 2009-ben még csak 3,6 milliárd dollát tett ki - áll a Solar Energy Industries Association jelentésében.

Az iparági szövetség adatai szerint a világ beépített napenergia kapacitásából az Egyesült Államok részesedése tavaly 5 százalékra csökkent, a 2009-es 6,5 százalékról, elsősorban a német és olasz piacbővítésnek köszönhetően. Mindkét országban jelentős állami támogatást élvezett ugyanis az ágazat.

Ami a bővítés mértékét illeti, az Egyesült Államokban tavaly 956 megawattal nőtt a kapacitás, globálisan pedig 17 gigawattal.

2011-re a SEIA az jósolja, hogy kétszer ennyivel bővül majd az amerikai piac, míg globálisan lassul a növekedés, az európai napenergia támogatások visszavágása miatt.

Ami a gyártást illeti, az USA jelentősen növelte a napenergia komponensek (waferek, cellák, napelemtáblák) termelését: cellák esetén például 81 százalékos volt a bővülés. Azonban Kína még így is térdre kényszerített három amerikai gyártóvállalatot, akik nem tudtak versenyre kelni az olcsó termékáradattal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?