2024. június 25. kedd Vilmos

Csupán két hétig tudtak aratni

agrarszektor.hu
Továbbra sem tudják befejezni a nádaratást a hazai vizeken, pedig lassan véget ér ennek a szezonja. Nem kivétel ez alól a Balaton sem, a Kőrös-Maros Nemzeti Park területén is rengeteg az aratatlan növény.

A problémát az jelenti, hogy a vizeken csak a jégen tudják ezeket a munkálatokat megfelelően elvégezni, de sajnos nagyon rövid volt az az időszak, amikor a jég megfelelő vastagságú volt, és a gépek rá tudtak menni kockázatmentesen - adta hírül a beol.hu.

Bánfi Péter, a nemzeti park természet-megőrzési osztályának vezetője elmondta, hogy a KMNP területén is jelentkezett a probléma. Érdemes tudni, hogy a biharugrai halastavakon 400 hektáron nől a nádas, melyből éves szinten átlag 200-250 hektárt aratnak, az oka annak, hogy miért nem mindet az, hogy természetvédelmi szempontból előnyös, ha több generációnyi nádas van jelen. A problémát az okozza, hogy idén mindössze két hétig volt a jég vastagsága megfelelő, hogy az arató gépek ne szakadjanak be a vízbe.

Ez azt eredményezte, hogy csupán 120—130 hektáron tudtak aratni. Ez az egyéves kimaradás azonban természetvédelmi szempontból még nem jelent problémát. Gond akkor lenne, ha ez több, egymást követő évben is előfordulna — mondta Bánfi Péter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?