Beszakad a jég a gépek alatt

agrarszektor.hu
A Kis-Balaton vékony jege nem bírja el a gépeket, ezért nem tudják megkezdeni az idei nádaratást - közölte a Zalai Hírlap.

A nádaratást december végétől február elejéig van lehetőség elvégezni, kemény fagyok esetén azonban ezt a határidőt meghosszabbítják pár héttel. Azért is van ez a határidő, mert mélyebb területeken csak a jégről van lehetőség elvégezni a munkákat, viszont most a Balaton magas vízállása miatt a zsilipeken nem tudják leengedni a vizet, így a sekélyebb részekhez sem férnek hozzá a munkások.

A kis-balatoni nád tetőfedésre, exportra és ipari célokra is egyaránt alkalmas, kiváló minősége miatt. Ez a rész a legnagyobb nádas a térségben, közel 2 ezer hektáron terül el, magát a balatoni szegélyt pedig 1200 hektáron fedi.

Tavaly például 150 hektáron vágtak le 130 ezer kévét. Ebben az évben 400-500 hektáron tervezték a vágást, de december óta nem tudnak haladni a munkával, mert a vékony jégpáncél nem bírta el a munkagépeket.

Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a lapnak elmondta, hogy ez a tevékenység a nádasok miatt is fontos, mert ilyenkor az avas, már rothadásnak indult nádat is levágják, így egészsége, új állomány tud fejlődni helyette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?