Megkongatták a vészharangot: összeomolhat a uniós sertéságazat!

agrarszektor.hu
A német dioxinbotrány január eleji kirobbanása óta mintegy 40 százalékkal csökkentek a sertésárak Németországban, a német gazdaszövetség, a DBV pénteki közlése szerint.

A DBV szerint az árzuhanás olyan nagymértékű, hogy sertéstenyésztő vállalkozások fennmaradását is fenyegeti. A német kormány csütörtökön jelentette be, hogy alacsony kamatú áthidaló hitelekkel segítik az átmeneti likviditási gondokkal küzdő gazdaságokat. A DBV úgy becsli, hogy a dioxinbotrány összesen mintegy 100 millió euróval károsítja meg a német gazdákat, részben az érintett termékek árcsökkenése, részben az állattenyésztő-telepek bezárása miatt.

Franciaország már külön EU-segély folyósítását kérte az uniós sertéságazat számára, és az európai takarmányipari szövetség (FEFAC) ugyancsak megkongatta a vészharangot. A szervezet szerint az uniós sertéságazat a piac összeomlásának közelében van: a jelenlegi sertéspiaci válságot - amelyet elsősorban a magas takarmányárak és a nyomott húsárak idéznek elő - tovább súlyosbította a német dioxinbotrány, részben a német exportpiacok lezárása, részben a hazai fogyasztás ugrásszerű csökkenése nyomán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?