Év végéig emelkedni fog a tejtermékek ára

agrarszektor.hu
A nyers tej hazai országos termelői átlagára kilogrammonként 6 százalékkal, 75,34 forintra emelkedett szeptemberben az előző hónaphoz képest. A termék kiviteli ára ennél kisebb mértékben, 4 százalékkal nőtt, így szeptemberben 87,32 forint volt - olvasható a Magyar Mezőgazdaság online oldalán.

A nyers tej termelői ára augusztusban Új-Zélandon 1 százalékkal csökkent, az Európai Unióban 3, az USA-ban 4 százalékkal nőtt júliushoz viszonyítva. Az Egyesült Államokban, szeptemberben további 3 százalékkal nőtt az ára.

EU-ban csökkent, USA-ban nőtt a készlet

Az EU-ban a vajintervenciós készlete 67 százalékkal 4263 tonnára, a sovány tejpor 8 százalékkal 196 982 tonnára, a vaj magántárolási készlete 11 százalékkal 73 935 tonnára csökkent október 6-án, a szeptember 22-ei készletnagysághoz képest.

A tejtermelés az USA-ban március, az unióban május óta meghaladja az egy évvel korábbit, ahol éves szinten 1 százalékos növekedés (+1575 ezer tonna) valószínűsíthető. A bővülő tendencia a kvótaemelésnek és a zsírkorrekciós tényező csökkentésének tudható be. A többlettej legnagyobb részét a sajt és a teljes tejpor előállítására fordítják, a sovány tejpor és a vaj előállítása csökkent. Az USA-ban a tejtermelés 2 százalékos (+1500 ezer tonna) növekedése várható az idén. A világ legfontosabb tejtermékexportőrének számító Új-Zéland termelésében 3-6 százalékos bővülésre (+500 ezer tonna) számítanak az elemzők a júniustól- májusig tartó gazdasági évben az előzőhöz viszonyítva.

Elemzők szerint a vaj Európai Uniós termelése (2 %), belső fogyasztása (0,5 %) és behozatala (20 %) is csökkenni fog idén, míg kivitelének 12 százalékos növekedésére számítanak. A vaj intervenciós és magántárolási készlete jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban. Az intervenciós készletek egy részét a rászorultak között osztották szét a segélyszervezeteken keresztül. A kivitel bővülésével év végéig a vaj árának további növekedése valószínűsíthető, azonban a következő év elején a kínálat növekedésével már az árak csökkenése várható.

Ugyanígy a sovány tejpor termelése és behozatala is csökkenhet, míg fogyasztása és kivitele emelkedhet az idén, utóbbié akár 59 százalékkal. A sovány tejpor termelésével együtt megfigyelhető kivitelbővülés ellenére sem emelkednek az árak, mivel jelentős mennyiség található még az intervenciós tárolókban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?