2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

2011 előtt nem áll helyre a búzapiac!

agrarszektor.hu
Leghamarabb jövőre alakulhat ki ismét a búzapiacon felesleg, de a raktárak feltöltésére szinte biztos, hogy nem lesz elegendő, állítják a Macquarie elemzői, akik szerint a chicagói tőzsdén legalább két évig biztosan 6 dollár fölött marad a búza bushelenkénti ára.

A bank szerint 2011-12-ben a búzatermés több, mint öt százalékkal emelkedik majd, köszönhetően a magas terményárak miatt vetésterületüket növelő gazdáknak.

"Az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban termelő gazdák is búzát fognak inkább termeszteni, más gabonák helyett" - állítják a szakértők. Eközben azonban azt prognosztizálják, hogy a kereslet is emelkedni fog a búza iránt, mivel nincs a piacon olcsóbb helyettesítő termék. Ennek köszönhetően a készlet-felhasználási arány (stocks-to-use ratio) 25,1 százalékosra csökken. 

Ennek megfelelően igen valószínűtlen, hogy az árak csökkenni fognak: várhatóan jövő év első negyedévében is még bushelenként 6 dollár fölött alakul a búza ára, de a Macquarie szerint egészen 2012 végéig nem várható jelentősebb áresés.

A magas árak az exportőrök egy részét arra készteti, hogy még az idei jóval alacsonyabb raktárkészleteiket is eladják. Európában a 2009-2010-es évben ez idáig 30 százalékkal több búzát szállítottak, mint a megelőző évben, szemben Oroszországgal, ahol augusztusban ugye exporttilalmat rendeltek el. A Strategie Grains szaklap a mai napon szintén kiadta prognózisát, mely szerint Európa idén 500 ezer tonnával több, összesen mintegy 17,8 millió tonna búzát fog exportálni, csaknem a teljes készletét, de még igy sem biztos, hogy ellensúlyozni tudja a kieső orosz és ukrán exportmennyiséget.

A Macquarie szerint a következő szezonban Oroszország ismét 51,2 millió tonna körül fog exportálni, 40-45 millió tonnás termelése mellett. A téli vetés azonban várhatóan mindössze 13 millió hektárt ölel majd fel, ami szinte biztos, hogy kevés lesz Oroszország vezető exportőrei közé kerüléséhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?