2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Idén mintegy 160 ezer tonna görögdinnye termett

Agro Napló
Magyarországon az idén mintegy 160 ezer tonna görögdinnye termett, ez mintegy tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület jelentősebb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára augusztus végén Győrben.

Tarpataki Tamás, az AM és az Agrármarketing Centrum (AMC) dinnyefogyasztást ösztönző kampányának nyitó rendezvényén, a Xantus János Állatkert előtt tartott sajtótájékoztatón közölte – tájékoztatta lakunkat a szaktárca -, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelők bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség. Ezért a termőterület a tavalyi ötezerről idén négyezer hektárra csökkentették.

Az, hogy a húsz százalékos termőterület-csökkenés mellett csak tízezer tonnával csökkent a görögdinnye mennyisége, az a jó fajtaválasztásnak és  a jó agrártechnológiának is köszönhető - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátéve, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelően egyre több a magszegény dinnye, a hibrid és az oltott félék. A termés jó minőségű, a 160 ezer tonna mintegy hatvan százaléka exportra megy, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.

Tarpataki Tamás kitért arra is: az ültetés csúszása és a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítás is később kezdődött, ebből következően a hazai görögdinnye belföldi elérhetősége is hosszabb lett. Jó esetben szeptember végéig lehet jó minőségű termést vásárolni az üzletekben – mondta a helyettes államtitkár. Részletezte: a fogyasztók átlagosan az 5-7, vagy 4-8 kilogrammos dinnyéket keresik, egy ember pedig 8-12 kilogrammot fogyaszt egy szezonban évente átlagosan.

Tarpataki Tamás és Giczi Gergely, fotó: AM

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy idén is „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezéssel indították el a fogyasztást ösztönző kampányt. Kiemelte: le kell számolni a görögdinnyéhez kötődő Lőrinc-napi hiedelemmel, amely szerint augusztus 10-től a dinnye belseje kásás lesz.

A hibrid, vagy magszegény fajtáknak köszönhetően a magyar dinnye szeptember végégig élvezhető minőségű. A kampány szeptember 14-ig tart, ennek részeként kóstoltatásokat tartanak, valamint online felületeken népszerűsítik a görögdinnye fogyasztását.  Az ügyvezető-helyettes kitért arra is, hogy a görögdinnye jótékony hatással van a szervezetre, alacsony cukor és kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthető. Mivel kilencven százalékban vizet tartalmaz, jótékonyan hat az emésztésre, a bennük található vitaminok pedig erősítik a szervezetet – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Minél több magyar dinnye fogyasztására kívánja ösztönözni Nagy István agrárminiszter, a közösségi oldalára feltöltött videóban, mert így a magyar csal...

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

Elkezdődött az idei meggyszezon, a jó minőségű, finom, de az átlagosnál kevesebb meggytermésre számítanak ebben az évben a gyümölcstermelők; a meggyfo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?