2024. május 4. szombat Mónika, Flórián
Még csak április van, de már kapható a helyi fejes káposzta ezeken a piacokon

Még csak április van, de már kapható a helyi fejes káposzta ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Ugyan egyelőre még csak kis tételben, de már kapható az első idei termésű fejes káposzta a lengyel nagybani piacokon. Az utóbbi időszak nem tett jót az állományok fejlődésének, a belföldi áru nagy mennyiségben május elején kerülhet majd piacra.

Megjelent az idei termésű fejes káposzta a lengyel nagybani piacokon, de a forgalomba került mennyiség még nem meghatározó. A keresletet főként a Macedóniából származó import fedezi, a hazai áru berobbanása május első vagy második hetében várható - írta meg a FruitVeB. És ez inkább a második hetet jelenti, mert az elmúlt időszak időjárása nem kedvezett az állományok fejlődésének.

Ez meg is látszik a káposzta árának alakulásán: hiába halad előre a szezon, a nagybani árak egyáltalán nem csökkentek, sőt, a nagyobb, szebb fejek árai még emelkedtek is. De ennek a drágulásnak is van korlátja: jelenleg 4,5-5 PLN/db (410-455 Ft/db) áron érkezik be a makedón, és kisebb mennyiségben az albán importáru, a belföldi termésű káposztáért pedig minőségtől függően 4-6 PLN/db (365-545 Ft/db) árat kell fizetni. Mint látható, ez már hasonló ársáv, mint az import esetében, de május elején jelentős árcsökkenésre lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!