2024. május 4. szombat Mónika, Flórián
Bezzeg a sógoroknál? – az osztrák mezőgazdaság a turizmus díszlete

Bezzeg a sógoroknál? – az osztrák mezőgazdaság a turizmus díszlete

Az osztrák mezőgazdaság a rá jellemző kis birtokméretekkel és földrajzi viszonyokkal aligha jelentene biztos megélhetést az ágazati szereplőknek, akiknek régóta inkább a falusi turizmus és vendéglátás, az „alpesi idill” jelenti az érdemi bevételt – az uniós és nemzeti támogatások mellett. A tényleges mezőgazdasági munkát, sőt, egyre inkább a szolgáltatásokat is vendégmunkások végzik, az ágazat a ráépülő feldolgozással együtt azonban így is prémium minőségű, gyakran helyi jellegű és biominősítésű élelmiszert képes előállítani, amely magáénak tudhatja az osztrák lakosság töretlen elkötelezettségét is.

Az évente több mint 10 milliárd eurónyi értéket előállító osztrák mezőgazdaság szerkezete döntően arra épül, hogy kisebb gazdaságok, gyakran földrajzilag is szabdalt elhelyezkedésben alapvetően nem a termelékenységre alapozva működnek, hanem inkább az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatások háttereként szolgálnak.

Az osztrák agrofood-termékpályára a sajátos élelmiszerfeldolgozás is jellemző, amely nemritkán helyi, kézműves vagy kisüzemi jelleget ölt. Ausztria sajátja, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódó ezen tevékenységek lényegesen nagyobb árbevételt jelentenek az ágazat szereplőinek, mint a tulajdonképpeni agrártermelés.

A termelékenység helyett a tálalás a fontos

A mezőgazdasági termelés naturális mutatói ugyanis többnyire alulmúlják az európai országok hasonló értékeit, amely jelentős részben a hegyes, alpesi tájból adódik. Szántóföldi növénytermesztésre ugyan van példa Ausztriában, de az ország területéhez, vagy éppen a magyar arányokhoz képest kismértékű ez a művelési ág. Van ugyan búza- és árpa-, valamint cukorrépatermelés is, ám jellemzőbb a szőlő- és gyümölcstermesztés, a legeltetéses marha- és kecsketartás, valamint természetesen az erdőgazdálkodás, hiszen az országban nagyfokú az erdősültség.

A mezőgazdasági termelés önmagában sok esetben nem a termelékenységből, hanem inkább az Európai Unió által adott, valamint a nemzeti támogatásokból marad fenn, igaz, éppen az alpesi viszonyok miatt érdemi manufakturális élelmiszer-feldolgozás is épül rá.

A kézműves előállítás kényszere

A sok esetben nehezen megközelíthető települések, a zsákfalvak, a völgyek elzárt közösségei esetében a mezőgazdasági nyersanyagok szállítása költséges és körülményes.

Ezek között találunk tejtermékeket, lekvárokat és egyéb gyümölcskészítményeket, bort, valamint változatos kézműves hústermékeket. Mindez nem jelenti azt, hogy a mezőgazdaság minden területe csak a helyi termékek lokális értékesítésére alapozna, egyebek mellett például az osztrák bor, a prémium marhahús, valamint az alma is exportképes – utóbbi a modern, fejlett ültetvények és a hatékony művelés miatt.

Helyi élelmiszer a panziókban

Az ágazat szereplőinek legfontosabb bevételi forrása mégsem a termelés, hanem a már említett szolgáltatásokból származó jövedelem. Ausztriában lépten-nyomon kisebb farmgazdaságokba botlunk, amelyekből pusztán a mezőgazdasági termelést tekintve nem lehetne megélni.

A vendéglátás nagyban épít a helyi élelmiszerekreA vendéglátás nagyban épít a helyi élelmiszerekre

A vendégmunkások elengedhetetlenek

A tulajdonosok is inkább ebben tevékenykednek, a szálláshelyek, éttermek üzemeltetésétől kezdve az idegenvezetésig, mindenekelőtt a síelők, valamint a hegymászók, túrázók és kerékpározók igényeinek kiszolgálásáig számos feladatot magukra vállalnak, míg a tulajdonképpeni mezőgazdasági munkát egyre inkább gépesítéssel és vendégmunkások – köztük nagy számban románok és magyarok – foglalkoztatásával végzik. Az utóbbi években ugyanakkor jellemző az is, hogy már a vendéglátásban is egyre inkább a vendég-munkaerő dominál, olyannyira, hogy nem csupán a pincérek és a szakácsok, hanem napjainkban egyre inkább a panziók menedzserei sem osztrákok, hanem magyarok, románok vagy szlovákok.

A tehenek nem csak tejet termelnek, hanem turistalátványosságnak is számítanakA tehenek nem csak tejet termelnek, hanem turistalátványosságnak is számítanak

Állatsimogató és szelfi

Az ilyen gazdaságokban jellemző az állattartás, elsősorban tejelő, valamint húshasznú szarvasmarhákat tartanak, de sokhelyütt látni baromfi- és sertéstartást is. A tejelő marhák biztosítják a reggelihez a friss tejet és a lokálisan feldolgozott tejtermékek alapanyagát, de a turizmus miatt nem elhanyagolható a tájkép formálásában betöltött szerepük sem – a látogatók ugyanis nagyra értékelik az állatokkal való fotózkodást és a gyerekek körében is népszerű a „bocisimogatás”.

Csökkenő létszám, de növekvő hatékonyság

Ez a hangsúlyeltolódás részben érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy a mezőgazdaság önmagában az alpesi viszonyok között csak nagyon szűkös megélhetést biztosított az elmúlt évszázadok során. Az agrártermelés GDP-hez való hozzájárulása ezen felül jelentősen esett a második világháború után – ez a visszaesés részben a megváltozó arányokból, az ipar és a szolgáltatások jelentőségének növekedéséből is adódott.

Elkötelezettek a hazai mellett

Az osztrák lakosság ugyanis nagyon tudatosan vásárolja a hazai termékeket, az osztrák élelmiszer megítélése hosszú évtizedek óta kedvező, és ebben az EU adta importlehetőségek sem eredményeztek számottevő törést.

Összességében tehát az osztrák mezőgazdaság adottságai és lehetőségei révén is jelentősen eltér Közép-Európa más agrárszektoraitól, és ehhez egyedi stratégia, filozófia is társul. A mezőgazdaságot, mint látványosságot bemutató turizmus és vendéglátás lényegesen több bevételt jelent az érintett szereplőknek és ennek eredményeképp az osztrák gazdaság egészének is, mint a szűken vett agrártermelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!