2024. április 29. hétfő Péter
Fontos dologról döntöttek az ukrán termékekkel kapcsolatban itthon

Fontos dologról döntöttek az ukrán termékekkel kapcsolatban itthon

agrarszektor.hu
A magyar kormány az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot. A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a hazánkba bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek esetében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról. A bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így többek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre. Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket - írja az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bejelentést a Nébih honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után. A lépéssel a magyar piac ukrán importtól való teljes körű védelméhez szükséges eszköztár rendelkezésre áll. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!