MENÜ

Új lehetőség a kertészek kezében a Benevia® rovarölő szer

2020.04.04.

2019 júniusában érkezett meg az FMC-Agro új hatóanyagú terméke, a Benevia® rovarölő szer, mely az első éves hazai tapasztalatok alapján nagyon ígéretes és kikerülhetetlen tagja lesz a kertészeti rovarkártevők elleni védekezéseknek.

 

A készítmény hatóanyaga a Cyazypyr®, mely a diamid csoport (IRAC: 28) második tagja és az első a csoportból, mely a rágó- (lepke- és bogárlárvák) és szívó-kártevők (tripszek, levél- és molytetvek) ellen egyaránt hatásos. Az új hatóanyag révén a Benevia® egy új hatásmechanizmust képvisel az engedélyezett kultúrnövények többségében, használatával a rezisztenciát meg tudjuk előzni, vagy ha már kialakult, meg is tudjuk törni azt.

Legfontosabb tulajdonságai:

  • A kertészeti termesztés során előforduló leggyakoribb kártevők széles skálája ellen védelmet nyújt.
  • Hatását kontakt, illetve felszívódó módon is kifejti, erősen transzlamináris, a növényben jól szállítódik.
  • A kultúrnövénybe felszívódva sokáig megőrzi biológiai aktivitását, így hosszú hatástartamot biztosít.
  • Hatását az izom-összehúzódás gátlása révén éri el.
  • A célkártevők táplálkozását a kezelés után pár perccel leállítja, ezáltal a kártevők által terjesztett vírusok átvitele is ellehetetlenül.
  • Rövid élelmezésügyi várakozási idők. Burgonyában, hagymafélékben, gyökérzöldségekben 14 nap, káposztafélékben 7 nap, szamócában 1 nap.

 

benevia collage

 

Burgonyában a burgonyabogár elleni védekezésben a Benevia® valódi vérfrissítés lehet a burgonyabogár elleni védekezésben. Hatását a tojás, a lárva és az imágók ellen is kifejti. Hatástartama kiemelkedő, hazai eredmények alapján akár 19 nap.

Hagymafélékben a jelenleg engedélyezett készítmények közül a Benevia® az egyetlen, amely véd a hagymafélék két legjelentősebb rovarkártevője (dohánytripsz, hagymalégy) ellen, ráadásul felszívódó hatásával magas hatékonyságot és hosszú tartamhatást biztosít.

A gyökérzöldségek termesztése során a sárgarépalégy és az egyéb lepkefajok legkisebb károsítása is eladhatatlanná, piacképtelenné teheti termésünket. A jó minőségű, károsítóktól mentes, piacosabb termés érdekében érdemes alkalmazni a Benevia® rovarölő készítményt.

A káposztaféléket termesztő gazdálkodókat egyre nagyobb mértékben sújtják a sorozatos hatóanyagkivonások, aminek következtében nem maradt elegendő és hatékony készítmény a rovarkártevők ellen. Erre nyújt megoldást a Benevia®, mely véd a káposztaféléket legnagyobb mértékben károsító kártevők ellen, mint pl. tavaszi káposztalégy, közönséges liszteske, fehér lepkék, bagolylepkék, káposztamoly. Az egyik legnehezebben irtható kártevő, a közönséges liszteske szinte minden fejlődési alakja (tojás, lárva, imágó) ellen hatékony.

További termékinformációk és felhasználási javaslat az FMC-Agro weboldalán és termékkiadványában érhető el.

A megfelelő hatékonyság érdekében a Benevia® rovarölő szerrel történő kezelés során a zöldségfélék többségét borító viaszos levélfelület miatt növényi olaj hozzáadása szükséges.

A tenyészidőszak kezdetén történő alkalmazásával a rovarkártevők elpusztításán túlmenően ki tudjuk használni a Benevia® rovarölő szerben található Cyarypyr® hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emelheti nyereségességünket. Termesztési kísérletek igazolták, hogy a Benevia® készítményre alapozott termesztéstechnológiák 74%-ában növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be.

Bízunk Benne, hogy az az Ön kertészetének is hasznos együttműködő partnere lehetünk újdonságunkkal, mely tavaly már sokaknál bizonyított. Szakmai kérdéseivel forduljon bizalommal az FMC-Agro területi képviselőihez!

 

fmc_logowww.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 
A műtrágya készítményt biztonsággal és felelősséggel használja. Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor!