MENÜ

Tőszám hatása a Pioneer® napraforgó hibridek termésére

2021.04.12.

Gyakori kérdés a gazdálkodók körében, hogy vajon mi az optimális tőszám a napraforgóhibridek esetében? Nehéz és összetett módon lehet felelni erre kizárólag, hiszen gazdasági és technológiai megközelítéssel lehetne pontos választ adni. 

 
A gazdasági oldalt olyan tényezők befolyásolják, amelyek évenként nagyon eltérőek lehetnek, a pótlólagos ráfordítások hozadékának értékelésére ezért nem is vállalkozom. A technológiai faktorok azonban viszonylag állandók, ezek elemzése tartalmaz általános érvényű megállapításokat.
A tőszám termésre gyakorolt hatásának megfigyelésénél is több szempontot kell figyelembe vennünk. Kezdődik azzal, hogy a vetőmag csírázási képességét és a kelést negatívan befolyásoló tényezőket ki kell iktatnunk, azért kelést követően szükséges a tőszám beállítása, és a vadkárt sem árt megakadályozni.
 
Az értékelést 2020-ban végeztettük el, 35-45-55-65-75 ezres hektáronkénti tőszámra. A változó tőszámra beállított parcellákon nem csupán a termés tömegének és nedvességtartalmának mérése történt meg, hanem a növények magassága, valamint a virágzási idő is meghatározásra került, mindezek mellé kétszeri fungicidkezelés hatása is bekerült a megfigyelések közé.
A kísérlet elvégzését követően az alábbi következtetéseket tudtuk levonni.
 
  • Azonos vetésidő mellett, fungicidkezelés nélkül, a legmagasabb tőszámú parcella érésideje rövidebb lett a legritkább állományhoz képest, átlagosan 3-4 nappal.
  • A fungicidkezelés nyújtotta az érésidőt a fungicidkezelés nélküli azonos tőszámhoz képest, 35-45 ezres tőszámnál 1-2 nappal, 55 ezernél 2-3 nappal, 65-75 ezernél 3-4 nappal.
A kísérlet elvégzését követően az alábbi következtetéseket tudtuk levonni.
  • A virágzás kezdetét nem befolyásolta a tőszám, a végét viszont igen, a 75 ezres állomány 3-4 nappal gyorsabb volt.
  • A fungicidkezelés a virágzás kezdetét nem befolyásolta, a végét tolta ki 1-2 nappal, ami segítheti a jobb megtermékenyülést.
  • A tőszám emelésével nőtt a növénymagasság (15-20 cm), ezen a fungicidkezelés is növelt további 5-10 cm-t.
  • A fungicid termésre gyakorolt hatása 300-500 kg/ha volt.
  • A legnagyobb termés eléréséhez szükséges optimális tőszám (nem a vetett, hanem a kelés után beállított!!!) fungiciddel 55-65 ezer.
A következtetések a 2020-as év adatai alapján lettek levonva, a hasonló komplexitású napraforgó kísérletek kivitelezését folytatjuk idén is természetesen.
 
A rendelkezésre álló adatok alapján is javasoljuk, hogy a Pioneer ® napraforgó hibridek (P63LE113, P64LE25, P64LE136, P64LE137, P64HE133, P64HE144 és P64LP140 vetésénél vegyék figyelembe a fenti megállapításokat!
A Corteva Agriscience™ gombaölő szer ajánlata a napraforgóban az Optimo® Care gombaölő szer, megelőző kezelésként 6-8 levélpáros állapotban 0,7 l/ha dózisban kijuttatva, virágzás kezdetén pedig 1,0 l/ha.
Optimo Care
A Corteva Agriscience napraforgó technológia ajanlata
További információkért és legújabb anyagainkért látogasson el weblapunkra, a corteva.hu-ra, illetve facebook oldalunkra a www.facebook.com/CortevaHU hivatkozáson, ugyanakkor megtekintheti YouTube csatornánk videóit is.
Sólyom János
Vetőmag termékmenedzser
Corteva Agriscience™
 
Az applikáció letöltéséhez kattintson a fenti Agro-Assist ikonra