MENÜ

Töretlen fejlődés, komplex szolgáltatás, innováció: KITE 40 éve az élvonalban

2013.05.30.

A hazai szántóterület közel 50 %-át művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei. A ma már közel 200 milliárd forintos árbevételű, magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalat eddig elért eredményeihez méltó helyszínen, a budapesti Millenáris Parkban ünnepelte 2013. május 23-án fennállásának 40 éves évfordulóját.

A nádudvari központú, országosan 19 alközponttal rendelkező KITE Zrt. meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági termeléshez szükséges inputanyagok kereskedelmében és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadói tevékenységben, valamint a mezőgazdasági gépek értékesítésében. Saját szervizhálózata révén korszerű technikai és logisztikai rendszerrel segíti az alkatrész-, illetve a szervizellátást. Vevőinek sajátos, egyedi vevői igényeket kielégítő fizetési, finanszírozási konstrukciókat nyújt, valamint közreműködik a partnerei által termelt szántóföldi növények piacra jutási feltételeinek javításában.

 

Teljesítménye alapján 2011-ben a KITE 47. helyen szerepelt a HVG Top 500 listáján a hazai vállalatok között. Magyarország piacvezető cégeként folyamatosan törekszik a tudomány és a technika legújabb eredményeinek hasznosítására, a világ legkorszerűbb mezőgazdasági technológiai elemeinek hazánkban történő adaptációjára. Európában egyedülálló, országos lefedettségű, valós idejű helyzetmeghatározási - RTK rendszere a teljes hazai agrárium számára elérhető.

A KITE Zrt. több évtizedes eredményes működése ma mintegy 850 munkavállaló számára jelent stabil, biztos hátteret. A vállalat éves szinten 150 millió forintot fordít alkalmazottai továbbképzésére annak érdekében, hogy partnerei szakszerű és magas színvonalú kiszolgálásban részesüljenek.

 

A vállalat sikerének alapja a szaktudás, minőség, a dolgozói iránti felelősségvállalás, a partnereivel szembeni egyenesség. A KITE mindig a stabilitást, megbízhatóságot kereste, mindig távlati fejlődésben gondolkodott, ezért tud a mai napig kiszámíthatóan fejlődni: a gyors pénzügyi haszon maximalizálása helyett mindig a stabilitásban, a piaci pozíció megőrzésében látta a siker kulcsát. Május 23-án az elmúlt 40 évre visszatekintve ezen gondolatokat közvetítette vendégei felé és így halad tovább, a XXI. századi magyar mezőgazdaság inspiráló kihívásai felé.

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

1972 őszén kilenc mezőgazdasági szövetkezet összefogásával, a Nádudvari Vörös Csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezet irányításával non-profit szervezetként alakult meg Nádudvaron a Kukorica és Ipari növény Termelési Együttműködés, a KITE. A társulásban résztvevők alapvető célja volt, hogy magasabb színvonalra emeljék és jövedelmezőbbé tegyék kukorica és ipari növény termelésüket. A KITE nemcsak egyetlen növény termelési rendszerbe vonásával kezdte tevékenységét, hanem az üzemi igényekből és feladatokból kiindulva, szorgalmazta a társított kultúrák termeléséi rendszerbe vonását és mintegy a termelési rendszerek teljes körű adaptálását. A növénytermelés egészének komplex fejlesztése tett lehetővé az ágazatok együttes, harmonikus fejlesztését, a gépek kapacitásának jobb kihasználását.

1973-ban az alapító kilenc taggazdaság 10.500 ha kukorica termesztésre 16 db komplett gépsort vásárolt. (John Deere 4630-as traktor, John Deere 970-es kombájn csőtörő adapterrel, John Deere 210-es kultivátor, John Deere 12 soros vetőgép, RABE WERK eke, John Deere nehéztárcsa, John Deere permetezőgép.) Az első évek beszerzéseinél jellemző és egyben új volt, hogy nemcsak a traktorok és kombájnok kerültek beszerzésre, hanem a traktorokhoz kapcsolt munkagépek is. Megjelent a magyar mezőgazdaságban az adott táblaméretre adaptált, összehangolt gépkacsolás.

Az alkatrész forgalmazást nádudvari bázissal, 1973-ban konszignációs raktár formában kezdte meg a KITE. A John  Deere után a Rau, a Becker, a Hesston, a Howard, a Herriau, a Rome és a Hydromatik cégekkel alakított ki ilyen megállapodásokat.

A KITE rendszerközpontjában a műszaki szolgáltatásokkal teremtették meg a nagyteljesítményű traktorok, munkagépek és betakarítógépek üzemelési feltételeit és a maximális üzembiztonságot. A műszaki szolgáltatások keretében végezték a szervizt, diagnosztikát, alkatrészellátást és a javítóműhelyi tevékenységet.

A partnerüzemek száma 1974-ben 183-ra emelkedett. A taggazdaságok döntő többsége a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén és Észak-Magyarországon, kisebb hányada a Dunántúlon gazdálkodott.

A szaktanácsadás egész növénytermelésre való kiterjesztésének alapja az agronómiai optimumra törekvő vetésszerkezet kialakítása volt, illetve az egész főágazatot figyelembe vevő kapacitások, technológiai változatok táblánkénti megfogalmazása, adaptálása. Ezzel a szaktanácsadás új feladatok ellátásával bővült, nőtt az üzemben betöltött szerepe.

A Nádudvari Vörös Csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezetből kiválva, 1990. január 01-től a KITE Egyesülésként működött tovább, 320 taggal és 80 szerződő partnerrel.

1992-ben a Kukorica és Iparinövény Termelési Egyesülés és néhány kereskedelmi és ipari vállalat, valamint bank 553 millió Ft alaptőkével megalapították a KITE Mezőgazdasági és Kereskedelmi Részvénytársaságot. Az Rt. mezőgazdasági termelők meghatározó tulajdonában működött. Az 1990-ben kezdődött változások után az előző időszakhoz képest a mezőgazdasági termeléshez szükséges eszközök és anyagok kereskedelmében már nemcsak közreműködőként, hanem tényleges kereskedőként vett részt. Ezen kívül megtartotta szaktanácsadói és műszaki szervizszolgáltatói tevékenységét is.

A cég mai formáját, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen működő Részvénytársaságot (KITE Zrt.) 2006-ban nyerte el.

Mindeközben és azóta is folyamatosan, évről évre bővült, melynek eredményeként ma már öt régióban is megtalálhatóak alközpontjaink. Az észak-kelet-, közép-magyarországi, illetve a déli-, délnyugat- és észak-nyugat- dunántúli régiókban 19 alközpontot üzemeltet a cég. Emellett minden régióban egy-egy géptelep (Hegyfalu, Sárbogárd, Szászberek, Telekgerendás, Nádudvar), a keleti országrészben kertészeti telep (Derecske) is működik, illetve országszerte több KITE-s terménytároló segíti a mezőgazdaságban dolgozók munkáját.

Alközponti hálózati térkép

KITE_40_ev_alkozponti halozati terkep

 

 

A feladatokat tekintve alapvetően az alközpontokban történik a kereskedelmi tevékenység, a partnerek kiszolgálása, az ehhez kapcsolódó ügyviteli tevékenységek, a központban pedig a műszaki és az agronómiai üzletágak a beszerzéshez, szállítókkal való kapcsolattartáshoz, a termékek bevételezéséhez kapcsolódó feladatokat látják el. A két terület egymással együttműködve, összehangoltan végzi munkáját.

KITE ZRt. 2012. évi forgalma üzletágak szerint

KITE 40 ev 2012 forgalom uzletagak szerint

40 ÉV EGYÜTT! A JOHN DEERE ÉS A KITE EGYÜTTMŰKÖDÉSE 1973-2013:

 I.  A KITE által értékesített John Deere gépek a kezdetekben.

1973-1990

    - 687 db traktor   

    - 352 db kombájn

    - 31 db önjáró szecskázó gép

    - 473 db munkagép

 

Az első évek (1973-75) eladásainál jellemző volt, hogy nemcsak a mindig frontvonalban lévő traktorok és kombájnok kerültek eladásra, hanem a traktorhoz kapcsolt John Deere munkagépek is. Megjelent a magyar mezőgazdaságban a nagy táblaméretre alkalmazott, összehangolt gépkapcsolás. A TRAKTOR ÉS A VONTATOTT MUNKAESZKÖZ TECHNOLÓGIAI ÉS ENERGETIKAI ÖSSZHANGBAN VOLT.

 

1990 májusában a KITE Rt. ún. disztribútori szerződést kötött a John Deere céggel, melynek értelmében a Dunától keletre kizárólagos joggal forgalmazhatta a cég termékeit.

A KITE Zrt. 1996 NOVEMBER 1-TŐL A JOHN DEERE TERMÉKEK KIZÁRÓLAGOS FORGALMAZÓJA MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN.

 

40 ÉVE KÖLCSÖNÖS ELŐNYÖK A TERMÉKFEJLESZTÉSBEN:

 Már a kezdetekkor kitűnt, hogy Magyarországon a gépek évi használata többszöröse a Nyugat-Európában vagy USA-ban tapasztaltaknak, így a hazai üzemi és megbízhatósági tapasztalatok sokat segítettek a gyártmányfejlesztésben. Az adatfeldolgozásban, elérhetőség biztosításában a KITE szervizapparátusa sokat segített a gyártónak.

 A KITE folyamatosan tesztelte a John Deere kukorica- és búza- vetőgépeit, valamint talajművelő gépeit. Ezek közül több ma a kategóriájában sikerrel eladható termék, pl. a vetőgépek.

 A KITE hozta be elsőként Európában a John Deere önjáró permetező gépeit. A gép egyedülálló sikert ért el, ma a legnagyobb darabszámban értékesített önjáró permetező a hazai piacon. De az is kiderült, hogy hatalmas kapacitását csak RTK navigáció segítségével lehet kihasználni. Nem csak a permetezés – a gép kihasználás – terén jelentett hatalmas előrelépést az RTK jelen alapuló navigáció. A KITE által kiépített RTK hálózat a John Deere traktorjaival a földművelés új korszakába lépett. Új – eddig nem megvalósítható

 – technológiák váltak elérhetővé, megvalósíthatóvá. A partnerség – együttműködés  –  új fejezetet nyitott a hatékony gépesítésben.

 

ELADÁSOK, ÉS HÁTTÉR

II. A KITE által értékesített John Deere gépek 1991-1995 között. Ez az időszak beruházás szempontjából a magyar mezőgazdaságban meglehetősen mélypontot jelentett:

 1991 - 1995

    - 148 db traktor

    - 90 db kombájn

    - 2 db önjáró szecskázó gép

    - 28 db munkagép

 

III. Az 1996 – 2000 közötti időszakban már az ország teljes területére történtek eladások:

 1996 - 2000

-  789 db traktor

-  575 db kombájn

-  18 db szecskázó gép

-  206 db munkagép

 

IV. Az utolsó éveket az EU csatlakozás előtt géptámogatás jellemezte, mely természetesen  megjelent az eladási számokban. Először Európában, a KITE kínálatában megjelent a John Deere USA-ban gyártott önjáró permetező gépe.

 2001 - 2003

-  1296 db traktor

-  458 db kombájn

-  16 db szecskázó gép

-  446 db munkagép

-  3 db önjáró permetező

  

V. A csatlakozás első éveiben a gépforgalom visszaesett, viszont megjelentek a termékpalettán a műholdas navigáció alkalmazásán alapuló ún. AMS termékek. (Párhuzamos nyomkövetés, automatikus kormányzás)

2004 - 2006

-  644 db traktor

-  173 db kombájn

-  10 db szecskázó gép

-  31 db önjáró permetező

-  342 db munkagép

-  99 db AMS termék

 

VI. A következő három évben géptámogatás mozdította meg a piacot. További tapasztalatok bizonyították, hogy a műholdas navigáción alapuló technológia kezd megjelenni a világban, s hatékonyabbá teszi a termelést.

2007 – 2009

-  1496 db traktor

-  325 db kombájn

-  11 db szecskázó gép

-  47 db önjáró permetező

-  680 db munkagép

-  490 db AMS termék

 

VII. Támogatás nélküli évek először komoly visszaesést hoztak a géppiacon, majd lassú visszakapaszkodást az elfogadható szintre. A KITE – elsőként Európában – lefedte a magyarországi szántóterületet RTK jellel. Az egyedülállóan pontos (± 2 cm) és korlátlan ismételhetőséget biztosító jel már nem csak a navigációt, de a mezőgazdaságban alkalmazott technológiákat is alapvetően megváltoztathatja. A KITE egyre több technológiai alkalmazást adaptál és támogat az RTK navigációval. Kertészet, soros kultúrák termesztése, öntözés, felszíni vízgazdálkodás függőleges irányú szabályozással stb.

2010 – 2013

-  879 db traktor

-  158 db kombájn

-  1 db szecskázó gép

-  42 db önjáró permetező

-  420 db munkagép

-  983 db AMS termék

 

Összességében a 40 év alatt közel 6000 John Deere traktor, több mint 2100 John Deere kombájn és több mint 2500 John Deere munkagép került értékesítésre.

 

A John Deere termékeivel megkerülhetetlenül ott van a magyar mezőgazdaság gépesítésében, meghatározza annak színvonalát.

Nemcsak üzemeltetési kultúrát hozott, nemcsak a megbízhatóság egyedülálló mértékét bizonyítja, hanem fejlesztésein, illetve a KITE által végrehajtott adaptációkon keresztül megvalósíthatóvá váltak az agrárvilágban alkalmazott legújabb – leghatékonyabb – technológiák.

A John Deere világszínvonalú termékei elérhetők a hazai gazdálkodók számára, s azzal a háttérrel, melyet a KITE országos szerviz- és alkatrészhálózata biztosít, továbbra is magas szinten fogják szolgálni partnereinket.

Mindkét szervezet, ahogy ez a múltban is volt, eleget fog tenni annak a jelmondatnak, melynek jegyében munkájukat végzik: ERŐNK A MEGBÍZHATÓSÁG!

 

A JOHN DEERE MA, SZÁMOKBAN:

Alkalmazottak száma világszerte: 67 700 fő

Forgalom 2012: 36,15 mrd. USD

Kutatás – fejlesztés 2012: 1,43 mrd. (5 mill. USD/munkanap) A forgalom 4,3 %-a a fejlesztés.

Egy kis történelem:

1837: John Deere megalkotta az első öntisztuló, acél ekét

1918: A John Deere belépett a traktorüzletbe. Ma 4 kontinensen 7 gyárban gyárt traktort.

1927: A John Deere legyártja az első gabonakombájnt. Ma (amerikai, ázsiai, és európai gyárában) a John Deere a legnagyobb kombájngyártó.

mannheim-i traktorgyár:

1921 óta 1,6 mill. traktor hagyta el a gyárat

2012-ben 40 000 traktort gyártott

3300 alkalmazott

1956: A John Deere kilép az USA-ból. Ma 160 ország piacán van jelen, és 18 országban gyárt.

1963-ban elkezdte gyártani a pázsitápolás gépeit. Ma van olyan fűnyírója, mely teljes mértékben automatikusan működik, ún. robot fűnyíró.

2000-ben a John Deere megvette az erdészeti gépeket gyártó Timberjack céget. Ma a világ prémium erdészeti-gép gyártóinak egyike.

2012-ben ünnepelte a Deere & Co. 175 éves fennállását. Ma a világ első számú mezőgazdasági gépgyártója. Az indulás – 1837 – óta csupán 9 vezérigazgató irányította (irányítja) a céget.