MENÜ

Tökéletes minőségű takarmány a Pöttinger Impress körbálázókkal

2021.06.15.

A Pöttinger Landtechnik GmbH 2015-ben mutatta be új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázóit.

 

A 150 éves, családi tulajdonú osztrák gyár alkalmazottai közül többen gazdálkodnak, ebből adódóan a gyár a gépek tervezésénél a napi gyakorlatban felmerülő igényekre tud megoldási javaslatokat adni. Az IMPRESS sorozat minden elemén látszik ez. A bálázók első évben az osztrák piacon bizonyítottak, majd ezt követően figyelemre méltó módon a nagynevű német gyártók mellett Németországban értek el komoly sikert. A Pöttinger a közeljövőben új bálázó gyárának megépítésével hozzávetőlegesen kétezer darab IMPRESS körbálázó gyártását tervezi évente.

Kövessük a takarmány útját a rendfelszedőtől a kész báláig, az IMPRESS bálázó kiemelkedő technológiai megoldásain keresztül:

A rendfelszedő egység 2000, opcionálisan 2300 mm szélességű, függőleges irányban oldalanként 120 mm kitérési lehetőséggel rendelkezik. Oldalanként egy-egy központi felfüggesztésű, csuklós tartókar segítségével valósul meg a kiváló talajkövetés, amelynek érzékenysége rugó előfeszítéssel állítható. A felszedés tökéletességét mindezek mellett a görgős rendleszorító, az öt sor vezérelt rugósujj, a gumi tapogatókerekek és a rotor forgásához illeszkedő felszedő fordulatszám teszi kiemelkedővé. Érdekesség, hogy a világpiacon a legnagyobb számban értékesített Pöttinger rendfelszedő kocsikból származik a bálázók rendfelszedő egysége.

 

rendfelszedő 1

 

A talajból származó, az állatokra káros szennyező anyagoktól mentes takarmányt oldalanként két-két középre hordó csiga továbbítja a rotor irányába. Ezen a ponton vesz egyedi irányt a betakarított takarmány. A LIFTUP rotor a menetirányhoz képest hátrafelé forog, tehát kialakul az egyenes anyagáram.

Összegezve: a vezérelt rendfelszedő, a LIFTUP rotor és a két pár szállítócsiga adja a tökéletes anyagáramot a „PERFECT-FLOW”-t! A rotor átmérője 650 mm, szabadalomként védett csavart kialakításából következően mindig egyenletesen osztja az áramló anyagot a bálakamrába, ez egységes formájú, könnyen tárolható, szép bálákat eredményez.

 

perfect flow

 

A bálázandó takarmány vagy szalma felhasználásától függően választhatunk szecskázó nélküli modelleket, illetve 16 - vagy 32 darab késsel szerelt típusokat. A késtartó a rotor által továbbított anyagáram fölött helyezkedik el, ebből adódóan az kevésbé szennyeződik, hosszabb élettartamú. A kések kétélűek (TWIN BLADE) és egyenkénti rugós biztosítással rendelkeznek. Helyzetük tekintetében számos beállítási lehetőségünk adódik, akár egyenkénti kés konfiguráció is kialakítható. A késtartó egység hidraulikusan kiemelhető és eltömődés esetén a feltorlódott anyag a bálakamrába továbbítható.

 

kések

 

A funkcionalitás mellett külön említést érdemel az EASY MOVE védjeggyel ellátott késtartó hozzáférhetősége. A teljes késtartó egység a biztosítások után oldalra kihúzható és beállítható a kívánt késszám, illetve karbantarthatók a kések. Ez a megoldás a többi között Pöttinger szabadalom, nagyságrendekkel könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkavégzést.

A szecskázás után érintőirányban indul takarmány és négy indítóhenger segítségével képződik a bála magja. A bálaképzés hevederes megoldással történik a vario modellek esetében. Modelltől függően 0,8 – 1,55 és 0,9 – 1,85 méteres átmérőig fokozatmentesen történik a bálaképzés. A bála tömörsége három zónában tetszőlegesen állítható a bálázott takarmánytól függően. A bála kötözése hálóval történik, a felhasznált háló mennyiségét a traktorkabinban lévő vezérlőegységről szabályozhatjuk.

 

heveder

 

A vezérlés és a felügyelet tekintetében többféle megoldást kínál a gyártó. Erőgépünk és saját igényeink tekintetében több választási lehetőségünk van. A bálázás teljes folyamatának nyomon követése lehetséges mindegyik kezelőfelülettel, bátran használhatjuk a bálázót a kukoricaszár bálázásától, a gabona szalmán át, a zöld és szárított lucernáig.

A Pöttinger cég magas szintre emelte a szálastakarmány betakarítás gépesítésének műszaki színvonalát. Messzire mutat ez, hiszen ha állatainkat talajszennyeződéstől mentes, időben betakarított takarmánnyal tápláljuk, kiváló minőségű, egészséges élelmiszert állíthatunk elő. Nem utolsó sorban gépkezelőink szintén elégedettek lesznek, szívesen dolgoznak majd jó minőségű gépekkel. Ajánljuk minden állattartó számára, hogy tekintse meg kínálatunkat, kérdezze meg a Pöttinger géppel dolgozó gazdatársaikat tapasztalataikról. Biztosak vagyunk abban, hogy kiváló minőséget adunk és abban is, hogy kiváló minőségű növényi és állati termékeket állíthatnak elő Pöttinger gépekkel.

Ha szeretne Ön is Pöttinger gépekkel dolgozni, hívja a Magtár Kft-t:
Katona András
Termékmenedzser
06 20 501 8720