MENÜ

Színre lépett az új fungicid generáció: Ascra Xpro

2020.02.27.

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászos gabona termesztés: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit és ahol szükséges újítanunk kell.

bayer-corp_logo

 

 

 

Új hatóanyagok a kalászosok kórokozói ellen

A triadimefon mint az első triazol hatóanyagok egyike bevezetése óta eltelt több mint 40 évben a Bayer céltudatos kutatási programjának eredményeként számos új gombaölő hatóanyag került piacra, és vált a világ növényvédelmének meghatározó elemévé (pl. tebukonazol, protiokonazol stb.). A fejlődés itt nem állt meg, mert a megszűnő hatóanyagok helyébe egy új hatóanyag csoport (az ún. SDHI – szukcinát-dehidrogenáz inhibítorok vagy gátlók) lépett a porondra, amelynek tagjairól elmondható, hogy ők fogják képezni a jövőben a gabona gombaölő szerek gerincét.

Ezen fungicid hatóanyagok első tagja a Bayerben a pirazol-karboxamidok közé tartozó bixafén volt, amely 2011 óta számos Európai országban – 2012-től pedig Magyarországon is, a tebukonazolal kombinációban - Zantara néven került engedélyezésre. A bixafén hatásmódja a gombák mitokondriális légzési láncában az ún. Komplex II. részét képező szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásán alapszik. Ez különbözik mind az azolok, mind a strobilurinok hatásmódjától, ezért a bixafén a rezisztencia (elsősorban a strobilurin rezisztens szeptóriás betegségek) elleni küzdelem kiváló eszközévé lépett elő. A bixafén valamennyi fontos levélbetegség ellen hatékony. A jelenlegi hatóanyagoknál sokkal erőteljesebben hat búzában a szeptóriás foltosság és a vörösrozsda, árpában a hálózatos foltosság, a rinhospórium, sőt a ramuláriás betegség ellen is.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában a tavalyi évtől vált elérhetővé egy új kalászos gombaölő készítmény az Ascra Xpro is, amely a bixafén mellett egy második SDHI hatóanyagot – a fluopiramot és egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. A fluopiram az SDHI csoporton belül egy új kémiai alosztályba (piridinil-etil-benzamidok) tartozó felszívódó hatóanyag. Mindkét SDHI hatóanyag gombaölő hatása a kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá az apresszóriumok képződése leáll ezért a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A két új SDHI hatóanyagot jól kiegészíti az a protiokonazol, amely hatásmódja szerint az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag. A protiokonazol a gombák ergoszterol-bioszintézisét gátolva károsítja azok membránrendszerét, és megzavarja a kórokozók sejtfalának működését.

Mindhárom hatóanyag felszívódó tulajdonságú! A fluopiram az, amelyik a legyorsabban transzlokálódik a növénybe való bejutást követően, biztosítva a szinte azonnali kuratív hatást, míg a bixafén és a protiokonazol viszonylag lassabban mozog a növény belsejében hozzájárulva a kifejlődő fertőzés blokkolásához és a tartamhatáshoz. A két különböző hatásmód és mozgás jól kiegészíti egymást. Ezáltal az Ascra Xpro hatékonyan akadályozza a spórák csírázását, gátolja a csíratömlő és a tapadószervek kialakulását és zavarja a sejtek közötti micélium-növekedést. Az eredmény egészséges, erős, nagy terméspotenciállal rendelkező gabona állomány. A jól összeállított fungicid búzában való alkalmazása sok kísérlet átlagában 0,35 t/ha terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

Az Ascra Xpro az alábbi betegségek ellen alkalmazható kiváló eredménnyel: búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda és rinhospórium.

Az új gombaölő készítményünk az Xpro termékcsalád legújabb tagja, amelyek új, szabadalmaztatott EC tipusú formulációval rendelkeznek. Az Xpro termékek kijuttatásakor a permetcseppek a levélen azonnal szétterülnek és belesimulnak a felszínbe kiváló tapadást és terülést biztosítva. Így nincs veszteség a permetcseppek lepattanása miatt, a hatóanyagok felszívódása nagy felületen azonnal megindul. A hatóanyagok ennek köszönhetően igen gyorsan (15-30 perc) esőtől védett helyzetbe kerülnek.

A bixafén és a fluopiram is jelentős élettani hatásokkal rendelkezik. A levelek vitalitását a strobilurinoknál megismertnél is jelentősebben befolyásolják. Hatásukra nő a klorofill sűrűsége a sejtekben -ezáltal növelik a fotoszintézis és a légzés intenzitását, és megakadályozzák a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő – amint azt a Zantarát felhasználó termelők is tapasztalják már évek óta. A nagyobb és tovább működő asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg. Az Ascra Xpro mindhárom hatóanyaga a stressz-helyzetekben is segíti a növényt. Az intenzívebb életfolyamatok hatására a kezelt levelek és kalászok hőmérséklete jelentősen alacsonyabb, így a növény a hő-stresszt jobban képes elviselni.

A pozitív élettani hatások, a jobb stressztűrés és fokozott asszimiláció eredményeként nő a kalászokban található teljes értékű szemek száma és az ezerszem tömeg. Mindez nagyobb és jobb minőségű termést jelent a gazda számára.

 

Felhasználási javaslat

Számos kísérletben igazolást nyert, hogy a kalászosok végső terméseredménye (több mint 70%-ban) a felső két levéltől és azok egészségi állapotától függ. Az egészséges és hibátlanul fotoszintetizáló levelek képesek biztosítani a lehető legmagasabb termést. Az Ascra Xpro felhasználása búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiákban javasolt elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére időzítve. Nagy dózisban kalászfuzáriózis ellen is jó hatékonyságú, de nagy fertőzésveszély és kirívóan hajlamosító időjárási viszonyok esetén (lásd a tavalyi év!) a fuzáriózis ellen a Prosaro alkalmazását javasoljuk.

Búzában (valamint intenzív rozs vagy intenzív tritikálé kultúrában) 0,9-1,5 l/ha a javasolt dózis. Levélbetegségek elleni kezelésre a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete között 1,2 l/ha dózisban javasolt. Az élettani hatások ekkor is kiválóan érvényre jutnak.

Árpában 0,7-1,2 l/ha dózisban levélbetegségek ellen javasolt. A kezelés már akár 2-nóduszos állapotban is elvégezhető, de a zöldítő hatáshoz a zászlóslevél kiterülése a megfelelő stádium.

 

Ajánlás

Kalászos gabonatermesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára, azon belül hatékony, korszerű fungicidek alkalmazására van szükségünk. Az Ascra Xpro, a Bayer új kalászos gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget.

 

Csorba Csaba
Bayer Crop Science