MENÜ

Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányok

2022.12.14.

A késő ősz sok helyen jelentős csapadékot hozott. Végre elkezdtek a talajok nedvességgel feltöltődni (sajnos, csak 40–50 cm mélységig), azonban hideg nélkül a növények vegetációja nem áll meg.

 

Mi várható?

2022-ben is a magas műtrágya árak és a szűkös források miatt kevés indító tápanyaggal történt meg a vetés. A talajok „kiürültek” a könnyen felvehető tápanyagokból, ezért az egyre jobban fejlett állományok alól kezd elfogyni a tápanyag. Nincs komoly és hosszan tartó tél, amely megállítaná a további növekedést. A hideg talaj pedig számos tápanyagot nem tud szolgáltatni.

Nitrogén-, kénhiányok

Még az „átkos” rendszerben is úgy tartották, hogy ősszel kellene kijuttatni és bedolgozni a nitrogén 30–40%-át. Ezzel szemben mára az a gyakorlat, hogy a tél végi–kora tavaszi fejtrágyázással juttatjuk ki a nitrogén 70–90%-át. Ezért először a nitrogén hiánya fog megmutatkozni és vele együtt a kéné. A kén „elfogyott” a levegőből, és kiürült a talajok döntő részében. A sok csapadék pedig „kimossa” a nitrogénnel együtt a gyökérzónából, és hiánya már most, késő ősszel is megfigyelhető.

Fontos tudni megkülönböztetni a két elem hiányát, mert a kénhiány esetén adott nitrogénpótlás a kénhiányt (a kén–nitrogén arány tovább romlik) fel fogja erősíteni.

 

kenhiany oszi buzaban

Kénhiány őszi búzában – az állomány egyöntetűen halványsárga
 
kenhiany oszi buzaban_02
Nitrogénhiány őszi búzában – az idősebb levelek sárgulnak, elszáradnak, a fiatal levelek zöldek

 

Kálium, cink és foszfor

A sok csapadék segíti az olyan elemek felvételét, amelyet a növények a vízben oldódva vesznek magukhoz. Ilyen a kálium, a magnézium, amelyek hiánya még nem látható. Ellenben a talajokból elfogyó foszfor- és a cink- hiányt biztos tapasztalni fogjuk. Ezeknek az elemeknek a hiányát nem könnyű észrevenni egy elsuhanó terepjáróból. Méréseink ugyanakkor azt mutatják, hogy szinte minden gabona cinkhiányos, és egyre több tápanyag felvételével hosszú ideig gond van.

Mi a megoldás?

Amit nem juttatunk ki vetés előtt, azt már nehéz pótolni. Aki folyékony nitrogénoldattal fejtrágyáz, az kénes nitrogént használjon. Ebbe a nitrogénoldatba is lehet tenni még cinket, magnéziumot, de akár foszfort is. A lombtrágyázással pedig nem kell áprilisig várni. Egy összetett hatóanyag-tartalmú termékkel pár hétre megszüntethetjük a tápanyagok hiányát. A jól elvégzett lombtrágyázással visszafoghatjuk a nitrogén okozta korai zöldtömeg-növekedést, csökkentve a növény víz felhasználását és korai aszályérzékenységét.

 

[email protected]

www.vulcanagro.hu

vulcanagro-logo vegleges_50