MENÜ

SAATEN-UNION KALÁSZOSOK – ÉRTÉK ÉS INNOVÁCIÓ A GYAKORLATBAN

2015.08.14.

A termelői igényekhez illeszkedő, körültekintő nemesítői munka és az egyedülállóan széles genetikai bázison alapuló, regionálisan elhelyezett adaptációs kísérletek, valamint a termelőkkel közösen folytatott tapasztalatgyűjtés együttes eredménye a SAATEN-UNION kalászosainak hazai térhódítása.

Ősziárpa-fajtáink sikere nem vitatható, hiszen azok az elmúlt másfél évtizedben meghatározóvá váltak a hazai vetésterületen. A LAVERDA megbízható teljesítménye mára valamennyi árpatermesztő számára ismertté vált. A fajtát az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő, meggyőző termőképességgel rendelkező, többsoros takarmányárpa, az ANTONELLA váltja termékkínálatunkban. Az idei szezonban egy új kétsoros őszi sörárpa, a MALWINTA fajta is megjelenik a palettán. Ezzel a sörgyárak által preferált fajtával piacképes maláta-alapanyag állítható elő.

A SAATEN-UNION őszibúza-fajtái egyaránt keresettek a bőtermő takarmány, a nagy termőképességű malmi és a járó jellegű őszibúza-szegmensben. Közülük szemezgetve kiemelhető a CHEVRON fajta, amelynek kiváló a tápanyag-reakciója és évjárattól függetlenül képes a kiugró termésre, akár eltérő termőhelyi adottságok mellett is. A GENIUS fajtát a legkeresettebb őszi búzák között jegyzik szerte Európában, amit a fajtában összpontosuló komplex értékmérők, a minőség és mennyiség stabil összhangja támaszt alá. Középérésű ORTEGUS fajtánk a malmi minőséget előállító gazdaságok körében kedvelt. A vadveszélyes területeken gazdálkodók számára ajánlott, minőségi fajták közül a szálkás kalászokat hozó, kései érésű JAFET és a középérésű CH COMBIN emelhető ki. Az újdonságok között szerepel ATTRAKTION fajtánk, amelynek egyedisége egyéb, kedvező paraméterei mellett a rendkívüli esésszám-stabilitása. A RUMOR egy sűrítésre kiválóan reagáló, szinte bármilyen technológiai színvonalhoz és termőhelyhez alkalmazkodni tudó fajta.

Számos őszibúza-elővetemény – például napraforgó és kukorica – jellemzően kései betakarítása felértékelte a megkésett vetésekre alkalmas, a vetésidő tekintetében nagy rugalmasságot biztosító, járó jellegű búzák szerepét. Az ebben a szegmensben jeleskedő LENNOX és GRANUS a produktivitás és a minőség szempontjából is kiváló alternatíva valamennyi összetett vetésszerkezettel rendelkező gazdaság számára.

Az őszibúza-nemesítés és termesztéstechnológia egyedülálló innovációja a SAATEN-UNION búzahibridjeiben ölt testet. A hibridbúza európai és hazai vetésterülete évről évre ugrásszerűen növekszik, ami a búzahibridekkel kapcsolatos termelői elégedettségnek köszönhető.

 

SU_hibridbuza_vetesterulet_2011-2014 (2) Saaten

 

A HYSTAR, a HYFI, a HYTECK, a HYLAND és a HYBERY stabil teljesítménye, a környezeti stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességük a gyakorlatban bizonyította, hogy képesek a hibridbúzát alkalmazó gazdaságok búzatermesztésének jövedelmezőségét növelni. A legújabb generációs hibridek – a HYBIZA, a HYWIN, a HYLUX és a HYSPEED – pedig már a minőség és a mennyiség terén is további előrelépési lehetőséget tartogatnak napjaink hibridbúza-termesztői számára.

 

SU Hibridbuza téekép MKK bővített Saaten
Nagyításhoz katt a képre

 

A tömegtakarmányt hasznosító gazdaságok számára a PROTECTOR őszi fajtarozs és a SU PHÖNIX, valamint a SU MEPHISTO hibridrozsok nyújtanak alternatívát a szenázstermelés kora tavaszi alapanyag-szükségletének biztosításához.

 

Így a SAATEN-UNION az őszi kalászosok terén – csakúgy, mint az egyéb gazdasági növényfajok esetében – a lehetőségek tárháza.

 

Varga Gábor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.

saaten 150 év