MENÜ

Repce regulátorozás – a jövedelmező repcetermesztés kulcsa

2021.09.06.

Az őszi káposztarepce hatékony növényvédelmének kiemelt, kulcsfontosságú szerepe van a magas terméseredmények elérésében. A növekedésszabályozás mára már elengedhetetlen technológiai elem a jövedelmező repcetermesztéshez. 

Jól fejlett repce

 

A regulátorok őszi felhasználásával mérsékelni tudjuk a levél- és a hajtáscsúcsi fagykárt, vastagabb gyökérnyakat és erőteljesebb gyökérzetet tudunk biztosítani, amely a jó áttelelést és a tavaszi gyors növekedést biztosítja, illetve serkentjük a generatív differenciálódásokat, ami által növekszik az elérhető termésmennyiség. Az időben elvégzett kezelések hatására tápanyagban koncentráltabbá válik a vegetációs felület, ezáltal javul a repceállomány télállósága.

A KITE Zrt. a Caryx és a Protector 240 EC termékeit ajánlja a partnerek figyelmébe – mint reguláló hatással rendelkező fungicidek – a sikeres repcetermesztés megvalósításához.

A Caryx két hatóanyagot (210 g/l mepikvát-klorid, 30 g/l metkonazol) tartalmazó készítmény, mely kiváló regulátorhatást biztosít. A mepikvát-klorid a növény bármely részén felszívódik, hatását azonban a tenyészőcsúcsban fejti ki, amit igen hosszú tartamhatás kísér. Ezzel szemben a metkonazol a kijuttatást követően a lepermetezett növényi felület környezetében fogja kifejteni hatását, gyorsabban, de rövidebb tartamhatással. A Caryx használatával a növekedésszabályozás mellett az ősszel fellépő gombák (fóma, cilindrospórium) ellen is védekezünk, ennek köszönhetően kora tavasszal egy fertőzéstől mentes állomány indulhat fejlődésnek. Mepikvát-klorid hatóanyagának köszönhetően hatását még +5 °C-on is kifejti, a hatékonyság csökkenése nélkül.

phoma lingam

Phoma lingam

 

A Protector 240 EC kétféle hatóanyagot (160 g/l tebukonazol, 80 g/l protiokonazol) tartalmaz. A tebukonazol kiváló reguláló hatással rendelkezik, míg a protiokonazol a betegségekkel (fóma, fehérpenész) szembeni hatékonyságot erősíti. Ősszel 4-6 leveles állapottól, tavasszal szárbaindulástól virágzás végéig lehet felhasználni levél-, szár- és becőbetegségek ellen, valamint növekedésszabályozásra. Egy harmadik lehetséges kijuttatási időpont a virágzás elején elvégzett Protector® 240 EC kezelés, mely elsősorban a fehérpenészes szárrothadás, és egyéb, a termést veszélyeztető kórokozó ellen irányul.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Tel.: +36-54-525-600, www.kite.hu

kite-logo-k