MENÜ

Rekordévet zárt a Budapest Bank vállalati üzletága

Agro Napló 2020.02.27.

A Budapest Bank vállalati üzletága tavaly kiemelkedően sikeres évet zárt: a főbb mutatókban tekintélyes növekedést ért el, a nagyvállalati és treasury terület pedig rekorderedménnyel zárta az évet – tájékoztatta a pénzintézet az Agro Naplót.

 

Ennek alapján az üzletág bevételei 18 százalékkal nőttek, hitel- és lízingállománya pedig 7 százalékos emelkedéssel, 779 milliárd forintra növekedett, amivel története legmagasabb eredményét produkálta. Az eredmények nemcsak a magyar gazdaság jó teljesítményének és a hazai vállalatok javuló versenyképességének, hanem az egyéni igényekre szabott szolgáltatásoknak és a hosszú távú, fenntartható partnerkapcsolatoknak is köszönhetők. A szakértők szerint ugyanakkor van tér a további fejlődésre, ugyanis a magyarországi vállalatok számára idén újabb támogatott források érhetők el, emellett a hazai gazdaság kilátásai is kedvezőek az idei évre.

A Budapest Bank csoport vállalati üzletága, a Budapest Bank Business története legjobb eredményét érte el tavaly. Az IFRS szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) adatai szerint az üzletág bevételei erőteljesen nőttek: 18 százalékkal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest. A hitel- és lízingállomány 53 milliárd forinttal 779 milliárd forintra nőtt, ami 7 százalékos emelkedést jelent tavaly óta, és ezzel története legmagasabb eredményét érte el a múlt évben az üzletág.

A hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének javulásával és az exportteljesítmény növekedésével egyre nagyobb az igény a treasury szolgáltatásokra is. A folyamatos termékfejlesztésnek, és ezáltal a termékportfólió bővítésének köszönhetően a bevételeken belül kimagasló a treasury szolgáltatásokból származó növekedés aránya, így ez 32 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami szintén rekordnak számít. A pozitív tendencia folytatódhat a területen, hiszen számos állami és az Európai Unió által finanszírozott program segíti a hazai vállalkozásokat, hogy a világpiacon is megállják a helyüket, törekvéseik pedig a treasury szolgáltatások igénybevételével még hatékonyabbak lehetnek.

A Budapest Bank vállalati üzletága hagyományosan a kkv szegmensben a legerősebb, de tavaly óriásit lépett előre a nagyvállalati szektorban is. A terület tavaly megduplázta árbevételét, az elmúlt 4 évben pedig a bevétel az ötszörösére emelkedett.

A faktoring szolgáltatások ismertsége és népszerűsége is egyre növekszik a vállalatok körében, hiszen ezek segítségével megszabadulhatnak kintlévőségeik jelentős részétől, tovább növelve a versenyképességüket. A Budapest Bank tavaly a faktoring üzletágban is előrelépett, és 18 százalékkal bővült a forgalom ezen a területen. A Budapest Lízing több területen is tartja erős piaci pozícióját, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban 12 százalékos, illetve ezen belül a haszongépjármű szegmensben elért 15 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető.

A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszik ki. Tavaly 6,3 százalékkal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.

A Budapest Bankot sokan, joggal nevezik a kis- és középvállalkozások bankjának, hiszen minden szempontból kiemelkedő a szektor jelentősége a bankcsoporton és ezáltal a vállalati üzletágon belül is. A vállalati portfolió meghatározó részét kitevő kkv hitelállományt 25 százalékkal növelte az üzletág tavaly, amivel jóval a piaci – 14 százalékos – növekedési ütem felett bővült, és elérte a 400 milliárd forintot. A kkv-k bizalma töretlen, több mint 500 új ügyfél választotta tavaly a Budapest Bankot partneréül, ezzel a második legtöbb új kkv ügyfelet szerző bank volt 2019-ben.

Tavaly év elején indult el a Növekedési Hitelprogram (NHP) Fix konstrukció, a Budapest Bank pedig az elsők között tette elérhetővé ezt a terméket. Így 2019 végére az NHP Fix esetében 16 százalékos piaci részesedést ért el. Az MFB pontokon keresztül pedig közel 24 milliárd forintnyi kedvezményes – 0 százalékos kamatozású önálló és vissza nem térítendő támogatással kombinált –  hitelhez juttatta kkv- és lakossági ügyfeleit, amivel 22 százalékos piaci részesedést ért el a bank, miközben az MFB Pontoknak mindössze 3,5 százalékát üzemelteti. Egyes hiteltermékek esetében kiugróan magas arányban választották az ügyfelek a bankot, például az élelmiszeripari beruházásokat finanszírozó konstrukcióban a támogatott hitelek 42 százaléka, a 2019-es folyósítás közel 60 százaléka a Budapest Banknál kezelt ügyletekhez kapcsolódott.

„A magyar kis- és középvállalkozások kifejezetten jó évtizedet zárhatnak. Az elmúlt közel 10 év tendenciái azt mutatják, hogy a hazai vállalati szektor kezdi legyőzni az olyan korábbi, általános problémáit, mint az alacsony termelékenység vagy a versenyképtelen működés” – mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője. Hozzátéve: „azt látjuk, hogy az idei évre is pozitívak a kilátások, és rengeteg lehetőség rejlik még a cégek export tevékenységének felfuttatásában, termelékenységük további növelésében. Speciális termékekkel, programokkal és személyre szabott megoldásokkal hosszú távú partnerként igyekszünk segíteni a vállalatok céljainak megvalósításában”.

Van még tér bőven a fejlődésre, hiszen vannak olyan területek, ahol a hazai vállalatok jócskán le vannak maradva külföldi versenytársaikhoz képest. Tavalyelőtt például a magyar vállalatok közel 40 százaléka egyáltalán nem valósított meg innovatív fejlesztéseket, míg a Magyarországon működő, de részben vagy teljesen külföldi tulajdonban lévő cégek negyede tett le csupán az innovációról. A kkv szektor termelékenysége ugyan óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10 évben, de még az Európai Unió átlagának felét sem éri el egyelőre. A dinamikus fejlődést mutató tendencia azonban bizakodásra ad okot, a rendelkezésre álló európai uniós és állami programok, valamint a különböző fejlesztési célok megvalósításán dolgozó pénzintézetek segítségével a kedvező folyamatok tovább folytatódhatnak – tartalmazza az összegzés.