MENÜ

Régiós ágazati csúcstalálkozó a világ vezető biovásárán

2020.03.05.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által kilencedik alkalommal megszervezett Közép-Kelet Európa szekció előadói a KAP reform fényében értékelték ökológiai ágazatuk helyzetét a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon

 

Magyarország mellett Csehország, Bulgária, Románia, Ukrajna és Örményország is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán és szakkiállításán, a február 12-15. között 31. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon, amely rekordot döntött több mint 3700 kiállítóval.

A világ éves bio eseményét Jane Goodall vitaindító beszéde nyitotta meg, aki hangsúlyozta: „A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság a modern ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás”. A világszerte elismert tudós a fenntartható megoldások mellett érvelt és alátámasztotta a Biofach idei mottóját: „A bio a megoldás”.

Az Európai Bizottság által kidolgozott – ezzel összecsengő következtetésű – zöld megállapodás, a European Green Deal fényében a Közép-Kelet Európai régió országai az ÖMKi vezetésével arról egyeztettek, hogyan mozdulhatnak el az új uniós támogatási rendszer bevezetésével a fenntartható élelmiszerrendszerek felé: a KAP az agrárpénzek szétosztásakor az új ciklusban a fenntarthatóság elvének érvényesülését is elvárja majd az élelmiszertermelési körforgásban. Erőfeszítéseik, eredményeik a konferencia szekciónak köszönhetően reflektorfénybe kerültek a Biofachon, ahol az uniós szakpolitika is képviseltette magát.