MENÜ

QUADRANT 5300 – A bálagyár

Nagyteljesítményű kötözőegység, automatikus bálatömörség-szabályozás, hidraulikus meghajtású rendfelszedő, szintén elérhető a 90 X 120 cm bálaméretben is.

2016.08.24.

A CLAAS tavaly nyáron mutatta be a QUADRANT 5200 és 4200, 120 x 70 cm-es bálákat készítő bálázóit, az új nagyteljesítményű kötözőegységét automatikus bálatömörség-szabályozással és aktív légtisztítással. Ezeket a fejlesztéseket a CLAAS most átültette az eddig QUADRANT 3300 néven futó, 120 x 90 centiméteres bálákat gyártó modelljébe is. A bálázó az újításokkal már QUADRANT 5300 néven lesz elérhető.

QUADRANT 5300

Növekvő teljesítmény

Mint minden új kockabálázó fejlesztésénél, így a QUADRANT 5300-nál is a legfőbb követelmény a teljesítmény növekedése úgy, hogy a nagy bálatömörség megmaradjon és a bálák is tartsák formájukat. Így az új 5300-as modellnél is megnövelték a raffer etetővilla nyomatékkuplungját, a rotor fordulatszámát, és a préscsatorna hosszát, mindent körülbelül 12 százalékkal.

Meghajtás

CLAAS nagyteljesítményű kötözőegység

A gyakorlatban a CLAAS kötözőrendszere megbízhatóságáról és a kötözőanyag-maradvány nélküli kötözésről ismert. A nagyobb teljesítménynek megfelelően a CLAAS megnövelte a kötözőfej méretét, és a kötözési folyamatot kis mértékben is, de újra definiálta. A kötözőfejet és a zsinegszorítót úgy változtatták meg, hogy hosszabb kötélvéggel tud dolgozni, ezért a bálatömörítés során a csomó nem tud kioldódni. Az új nagyteljesítményű kötözőegység munkáját az aktív zsineg feszesség érzékelő teszi még hatékonyabbá. Ezek a megoldások biztosítékok arra, hogy a töltési folyamat során a kötöző anyag kellően feszes legyen a nagyobb tömörség és a formatartóbb bálák érdekében.

A QUADRANT 5300 kötözőegységének különlegessége a külső tűszabályozás. Ez a CLAAS szabadalom lehetővé teszi a tű sebességének változtatását, így több idő áll rendelkezésre a kötözési folyamatra. A tű felfelé irányuló mozgásánál felgyorsítja azt, majd tovább marad a kötözőnél, hogy utána ismét gyorsan lehúzza a madzagot. Ez biztosítja az optimális kötözést.

Kötözőegység 2016
Új zsinegfeszesség ellenőrzés
Külső tűszabályozás

Aktív légtisztítás

A kötöző egység hatékony tisztításáért a TURBO FAN nagyteljesítményű szelelőt aktív légcsatornával szerelik a bálázóra. A lengőmozgással dolgozó lapátok biztosítják a légáram koncentrálódását és aktív szabályozását. A 140 km/h sebességgel áramoltatott levegő nemcsak szemből, hanem oldalról is éri a kötöző egységet, így az állandóan és tökéletesen tiszta marad, és kifogástalanul tud dolgozni.

Aktív kötöző egység tisztítás
Aktív légcsatorna

Automatikus tömörítő nyomásszabályozás

Szintén CLAAS szabadalom az automatikus tömörítő nyomásszabályozás, az APC (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL). Ez lehetővé teszi, hogy a QUADRANT 5300 mindig maximális teljesítménnyel dolgozzon. Ehhez a gépkezelőnek csak meg kell adnia a kívánt tömörséget és a használt kötöző madzag minőségét az ISOBUS terminálon. Ettől a két értéktől függően, melyeket a kötözőegységnél és a főváznál négy szenzor mér, a bálázó saját maga, automatikusan szabályozza a tömörítési nyomást. Az APC-nek köszönhetően a kevesebb tapasztalattal rendelkező gépkezelők is ki tudják használni a gép maximális teljesítményét, a zsineg felhasználás és a szalma minőségétől függetlenül egyenletes súlyú bálákat képesek készíteni.

APC (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL)

 

Alapfelszereltségként az APC-szenzor három kötözőfejnél található meg. Opcionálisan lehetőségünk van arra, hogy az APC-kötözőfelügyelőt KCS-re (Knotter Control System / Kötöző felügyelő rendszer) hat szenzorral egészítsük ki. A KCS rendszerrel a gépkezelő a terminálon minden egyes kötözőnél a kötés minőségéről információt olvashat le. A terminál kezelőfelülete az új bálázóknál a vezető igényei szerint személyre szabható. Az OPERATOR terminál mellett a CLAAS kínálja a COMMUNICATOR II, illetve az S10 ISOBUS terminált, valamint az „EASY on board App” EASY fedélzeti alkalmazást, amely segítségével tablettel is vezérelhető a bálázó.

Hidraulikus rendfelszedő

A QUADRANT 5200 bálázóban vezette be a CLAAS a piacra elsőként a bálázógyártók közül a hidraulikus meghajtású rendfelszedőt. Ez most már az új QUADRANT 5300-ban is megtalálható. A Pick-up hidraulikus meghajtásának köszönhetően a POWER FEEDING SYSTEM (PFS) (átmenő csiga) és a görgős leszorító hátsó hengerének behúzási sebessége a fülkéből szabályozható, és dugulás esetén vissza is forgathatók. A gépkezelő így a szalmarendtől függetlenül kényelmesen dolgozhat maximális teljesítményen. Az úgymond érzékenyebb növényeknél, mint például lucerna, a fordulat redukálásával minimalizálhatjuk a levélveszteséget.

Hidraulikusan visszaforgatható PFS - Pickup

FINE CUT aprítórendszer már két változatban

A QUADRANT 5300 elérhető aprítókés nélküli ROTO FEED változatban, 25 késsel ROTO CUT változatban és az 51-késes FINE CUT változatban.

A CLAAS a FINE CUT aprítórendszert 15 évvel ezelőtt a QUADRANT 2200-ban vezette be először a piacra. Időközben a CLAAS minden második kockabálázója ezzel az aprítórendszerrel szerelve gördül le a gyártószalagról. Most a CLAAS a sikeres koncepció új variációval állt elő. 

A szokásos késcsoport kombinációk (12-13-26-51) mellett a CLAAS most a 13-25-26-51 csoportosítást kínálja. Ez azoknak az ügyfeleknek ajánlott, akik főleg 25 vagy 26 késsel dolgoznak, így mindig két késgarnitúra van felszerelve.

Az új FINE CUT aprítórendszer csoportválasztása