MENÜ

Őszi növényvédelmi megoldások a repce védelmére

2020.09.07.

Az őszi káposztarepce elvetésével a repce őszi növényvédelmi kérdéseit is időszerű átgondolni. Vegyük sorra, mire érdemes odafigyelnünk az őszi növényvédelmi munkák előkészítésénél.

 

Gyomirtás

A repce gyomirtásának tervezésekor figyelembe kell venni azt a hatósági előírást, miszerint a metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen. Az FMC gyomirtási megoldásai metazaklór-mentesek, így a döntéshozót nem korlátozzák használatukban. A repcetermesztő a gyomosodásnak, időjárási feltételeknek és a kultúrnövény fenológiájának megfelelő lehetőséget választhatja ki.

Az FMC-Agro ajánlata preemergens gyomirtásra a Nero® repcegyomirtó szer. A petoxamid és klomazon hatóanyagok egymást kiegészítve a repce legfontosabb gyomnövényei ellen adnak jó gyomirtó hatást, melynek kifejtéséhez a permetezés után 2-3 héten belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín szükséges.

Kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlata erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer. A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a gyomirtásról és tartamhatásról: a petoxamid csírázásgátló hatásával és a szik- és lombleveles állapotú egyszikű gyomok irtásában segít. A pikloram a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása (3 l/ha) során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, azok szik- és 2 lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény a repce szempontjából rugalmas, hiszen repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést akár a repce 4 leveles állapotáig. Felhasználásának eddigi tapasztalatai alapján a legjobb hatékonyságot a korai posztemergens időzítés adta.

 

gajus-hatasa

Gajus® hatása korai posztemergensen kijuttatva (Pápa, 2019.10.10.)

 

Tápanyag-utánpótlás

A levélen keresztüli tápanyag-visszapótlás egyre nagyobb jelentőségű, mert a száraz időjárás egyre nehezíti a tápanyagok felvételét gyökéren keresztül. Ebben segít az olajos növények igényeire kifejlesztett lombtrágya, a Komplex Kénesbór, mely tartalmazza mindazokat a tápelemeket, amelyre a repcének szüksége van az őszi időszakban. A megosztott (őszi és tavaszi), fokozatos kén és bór visszapótlás nagyobb terméspotenciállal kecsegtet.

 

bor-mennyisege-repce-novekedese

Forrás: Christensen, Beedle and Peacock. California Agriculture, Volume 60, Number 2

 

Növénykondicionálás és stresszkezelés

Az őszi káposztarepce életében az abiotikus stresszfaktorok (időjárási anomáliák, káros talajviszonyok, gyomirtó stressz) nagy károkat okoznak és nehéz ellenük védekezni. A fentiek elleni küzdelemben segítheti a repce őszi indulását a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, stresszoldó szer, mely 2020. júniusától már elérhető az FMC-Agro kínálatában.

Védekezés a rovarkártevők ellen

A repceállományokat már csírázáskor, kelés idején is több kártevő veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) betelepülése okozhat esetenként végzetes nagyságú kártételt.

 

repce-rovarkartevok

Repcebolha kártétel és repcedarázs álhernyó

 

E kártevők elleni állománykezelésre a Rapid® CS gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szert (60-80 ml/ha) javasoljuk, mely mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően több napig tart fent rovarölő hatást, így szab gátat a folyamatosan betelepülő egyedek kártételének.

Regulátorozás a repce kedvező fejlődéséért

Az őszi káposztarepce télre való felkészítésének fontos tényezője a regulátorozás, melynek célja, hogy a repce fejlődést kedvező módon megtartsa a tél során. Ehhez olyan gombaölő készítményt ajánlunk, amely mintegy „mellékhatásként” beavatkozik a kezelt növények hormonháztartásába.

A Riza® 250 EW hatására a hajtáscsúcs előretörése lelassul, hosszanti növekedése megáll. A növény által megtermelt energia a levélképződésre, de főleg a gyökérzet fejlődésére, elágazódására, gyökérnyak vastagodására fordítódik. A Riza® 250 EW gombaölő szer az ősszel fellépő fómás és alternáriás megbetegedésekkel szemben védi a növényt.

Bízunk benne, hogy a termékeink az előttünk álló őszi repceszezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

 

www.fmcagro.hu
Facebook: @FMCAgroHungary

fmc_logo

 
A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.