MENÜ

„Öntözés, nincs más út…”

2022.09.19.

Az elmúlt évtizedek hozamadatainak elemzése, valamint a már bekövetkezett és a regionális klímamodellek által előre jelzett éghajlati változások alapján könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a szántóterületeink termőképessége várhatóan csökkenni, a termésingadozás mértéke pedig növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, melynek elsődleges oka a Kárpát-medence egyre aridabbá és szélsőségesebbé váló klímája.

 

2022. szeptember 15-én a KITE Zrt. ezen gondolatmenet által vezérelve nyitotta meg kapuit a gazdálkodók előtt, és a Nádudvari Logisztikai Központjuk udvarán egy nagyszabású rendezvény keretében – melyre Nagy István, Magyarország agrárminisztere is meghívást kapott – mutatták be a megoldásokat, melyek jóval túlmutatnak az öntözés témakörén.

 

czr_5728

Nagy István, fotó: KITE Zrt.

 

A probléma ellensúlyozása érdekében a talaj vízkészletének megóvása, valamint az öntözött területek arányának növelése is szükséges. És az sem elhanyagolható tényező, hogy a szakszerűtlenül végrehajtott öntözés akár jelentős környezeti károkat okozhat, és gazdaságtalan is. A KITE Zrt. ennek okán a legmodernebb öntözőberendezések forgalmazásán túl elkötelezett a gazdálkodók szakmai döntéseinek támogatása mellett is. Azt is megtudhattuk, hogy ehhez alapot ad az általuk kialakított országos meteorológiai hálózat is, mely a 2022-es év végére az ezres nagyságrendet is elérheti annak köszönhetően, hogy a KITE Zrt. partnerköre felismerte a helyben végzett meteorológiai mérések jelentőségét.

 

czr_5789

Szabó Levente vezérigazgató, KITE Zrt.

 

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően pedig a 2023-as évtől elérhetővé teszik partnereink számára az Öntözésirányítás alkalmazást, amely a légköri paraméterek, a talajnedvesség mérése, valamint a 7 napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, -fajta vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára.

 

czr_5852

 

Precíziós öntözési szaktanácsadást megalapozó kutatások eredményeinek bemutatása

Riczu Péter, Digital AG. Project Manager

A KITE Zrt. fejlesztési tevékenysége több évtizedes múltra tekint vissza és a KITE, mint szaktanácsadással és különböző termesztéstechnológiai elemek adaptációjával foglalkozó szervezet, az 1980-as évek végén meghirdetett Szuper Intenzív Kukoricatermelési Program (SZIK program) keretein belül 60 000 ha öntözött terület bevonásával öntözési szaktanácsadási rendszert is üzemeltetett.

Ezen szakmai előzmények, valamint az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának kollégái az elmúlt években több kísérleti helyszínen is tesztelték az öntözésirányítási szaktanács hátterét adó algoritmusokat, valamint értékelték a szaktanácsadáson alapuló öntözés segítségével elérhető terméstöbbletet.

A kísérletek az ország különböző részein, eltérő szántóföldi- és kertészeti kultúrákban kerültek beállításra. Az értékelést térinformatikai háttérrel végzett terepi felmérések, drónos felvételezések, műholdfelvételek és hozammérés segítségével végeztük. Kísérleteinkben több száz űrfelvétel és több millió dokumentált adat került feldolgozásra. Eredményeink alapján kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszerünk ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés mind környezetvédelmi-, mind ökonómiai szempontból megfelel a modern kor kihívásainak.

 

czr_5839

 

Méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszer

Szabó Emese, fejlesztési osztályvezető

A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges.

A légköri paraméterek – mint a besugárzás, hőmérséklet, szélsebesség és a páratartalom – segítségével meghatározhatjuk a légkör „szárító képességét”, amelyet potenciális evapotranspirációnak (ET0) nevezünk. A potenciális evapotranspiráció alkalmas a különböző területek párolgásviszonyainak összehasonlítására, azonban önmagában még nem ad elegendő információt az adott időszakban az adott növénykultúra által elpárologtatott és a talajfelszínről elpárolgó víz mennyiségét illetően, hiszen ez függ a növényfajtól, fajtától és az állomány fejlettségétől is. A növényfaj, fajta és a fenológia szerint is korrigált növényi evapotranspiráció (ETc) segítségével már pontosabban becsülhetjük az adott időszakban jelentkező vízveszteséget, így a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében meghatározhatjuk a klimatikus vízmérleget. A klimatikus vízmérleg megmutatja, hogy csökken, nő, vagy stagnál a talaj vízkészlete két meghatározott időpont között. A KITE öntözésirányítási rendszere nem csak az elmúlt időszakok vízmérlegének megállapítására alkalmas, hanem a hét napos OMSZ meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja.

A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de a talaj-növény-légkör rendszer vízforgalma olyan sok tényezőtől függ, hogy önmagában ez alapján nem tudjuk megállapítani, hogy a növény számára szükséges talajnedvesség rendelkezésre áll-e a gyökérzónában egy adott időpontban. A talajnedvesség mérése és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő értelmezése azonban közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása. Ennek szemléltetésére alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója.

Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár a prioritási sorrendet is felállíthatjuk a vízstresszt előrejelző ikonok segítségével.

 

czr_6506

 

Szántóföldi gyakorlati bemutató

A gyakorlati bemutatón a résztvevők különböző szántóföldi öntözési módokat tekinthetnek meg, köztük a ma még kis felületen alkalmazott, de víztakarékos és alacsony nyomáson üzemeltethető szántóföldi csepegtető öntözést. A KITE Zrt. meteorológiai állomásai és az azokon található, öntözést és egyéb agronómiai döntéseket támogató szenzortechnika szakmai háttere is bemutatásra kerül, valamint a különböző céloknak és a helyi adottságoknak megfelelő eszközrendszerek is láthatók lesznek.

A KITE Zrt. hagyományainak megfelelően az öntözési fejlesztéseink során az öntözésre nem csak önálló agrotechnikai elemként, hanem egy komplex rendszer részeként tekintünk, így a talajművelésen át a tápanyagutánpótláson keresztül a tőszámig többtényezős kísérletekben vizsgáljuk annak hatását. A gyakorlati bemutatón az öntözés és talajművelés kapcsolatáról is bővebben hallhatnak a résztvevők.

 

Képgaléria:

czr_5698

czr_5974

czr_5837

czr_6387

czr_6346

czr_6308

czr_6268

czr_6144

czr_6061

czr_6530

czr_6484

 

kite-logo-k