MENÜ

Öntanuló kezelőtámogató rendszerek, a legnagyobb teljesítménykategóriában

Megérkezett a CEMOS a CLAAS XERION gépcsaládba

2023.07.21.

A XERION 12-es sorozat megjelenésével egy időben válik elérhetővé az akár 650 lóerőig terjedő legmagasabb teljesítménykategóriában is a CEMOS, a világ vezető kezelőtámogató és folyamat-optimalizáló traktoros fedélzeti rendszere.

 

Támogatás minden gépkezelő számára

A 2017-es Agritechnika kiállításon először bemutatott és az Innovációs Bizottság által ezüstéremmel díjazott CEMOS traktorokban használt verziója eddig csak a hagyományos kialakítású és CMATIC fokozatmentes váltóval szerelt CLAAS traktorokban volt elérhető. A 2024-es modellévtől viszont ez megváltozik, hiszen az öntanulásra képes, kezelőtámogató és folyamat-optimalizáló fedélzeti rendszer elérhetővé válik a XERION 4200, 4500, 5000, illetve 12.590 és 12.650 típusú nagyméretű traktorokban is. A CEMOS szoftverfrissítés útján utólagosan is elérhető azokban a korábban készült gépekben, melyek CEBIS érintőképernyős terminállal rendelkeznek.

A CEMOS traktorokban használt verziója segíti a gépkezelőt a megfelelő súlyozás kiválasztásában, a keréknyomás beállításában, a motor és a váltó finomhangolásában, valamint a munkagépek paramétereinek optimalizálásában. Ennek köszönhetően a feladatok végrehajtása a lehető legjobb hatékonysággal és produktivitással történik, a lehető legmagasabb minőségben. Munkavégzés során (különösen talajmunkák esetében) gyakran változnak a paraméterek, például a talaj ellenállása a leadott vonóerő függvényében, illetve a domborzati viszonyok vagy a teljes erőátvitel hatékonysága. A CEMOS folyamatosan összehasonlítja az éppen rögzített adatokat az elérhető optimális értékekkel és beállítási lehetőségeket javasol a hatékonyság és a produktivitás növeléséhez. Ezzel összefüggésben az elért alacsonyabb fogyasztás jelentősen csökkenti a CO2 kibocsájtást is. További ehhez kapcsolódó előny a talajvédelem magasabb szintje, hiszen a súlyozás és a keréknyomás helyes beállítása a Terranimo® applikációval kombinálva csökkenti a talajnyomást, illetve elkerüli a szükségtelen és káros kerékcsúszást.

 

 

Elismert megoldás az optimalizáció terén

Egy 2020-ban a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által, AXION 870 CMATIC típusú traktorok és vontatott kultivátorok részvételével végzett teszt (DLG Test Report 7096) során megállapították, hogy a CEMOS traktorokban használt változata 16,8 százalékkel csökkentette a fogyasztást, miközben a területteljesítményt 16,3 százalékkel növelte, tapasztalt nemzetközi pilótákból álló kontrollcsoporttal összehasonlítva. A szenzorok által többek között a sebesség, vonóerő, kerékcsúszás, fogyasztás, motorfordulat és váltóáttétel kapcsán mért adatok folyamatos összehasonlításával a CEMOS még a tapasztalt pilóták számára is hasznos segítséget nyújtott, azaz a legjobbak is találtak új fejlődési lehetőségeket. Az említett adatelemzési módszeren keresztül a rendszer pontosan megállapítja és számszerűsíti az optimális működési paramétereket a szántóföldi munka során, melyek alapján párbeszédes formában javasol finomhangolási lehetőségeket a gépkezelőknek. Ez különbözteti meg a CEMOS rendszert a különböző statikus megoldásoktól, melyekből hiányzik az öntanulási képesség.

A párbeszédes megközelítés lehetőséget teremt arra, hogy a gépkezelő aktív részese legyen a folyamatnak, ezáltal mindig adott a lehetőség a tanulásra és fejlődésre. Ebben a megközelítésben a CEMOS egyfajta fedélzeti oktatási eszköznek is tekinthető, mely egyaránt kiszolgálja a tapasztalt és kevésbé tapasztalt kollégákat is. 

A harmadik erősség: talajvédelem a CEMOS segítségével

A CEMOS traktorokban használt verziójában 2022 nyara óta integráltan és az alapcsomag részeként elérhető a Terranimo® funkció, melynek köszönhetően az erőgép és a munkagép beállítása során a talajvédelem még nagyobb hangsúlyt kap. A Terranimo® egy szimulációs modell a káros talajtömörödés kockázatának kiszámításához és vizualizálásához, melyet a Berni Alkalmazott Tudományok Egyeteme (BFH-HAFL) fejlesztett ki, a Reckenholz közelében található Agroscope Kutatóintézettel, a Dániában található Aarhusi Egyetemmel, illetve a Svéd Agrártudományi Egyetemmel (SLU) együttműködésben. A modell adatai a CEMOS-ban tárolt (például a talaj típusára és állapotára, a munkamélységre, az előzetes talajelőkészítésre, a munkagép típusára, az abroncsok típusára, a súlyozásra és egyéb paraméterekre vonatkozó) adatokkal kerülnek egyesítésre, így további adatbevitelre nincs szükség a Terranimo® használatakor.

Erre, valamint a CEMOS által generált műszaki adatokra (például statikus és dinamikus tengelyterhelés) építve a Terranimo® kiszámítja a talajtömörödés kockázatát három különböző talajrétegre, melyet aztán a CEBIS terminál jelenít meg. A CEMOS ezek alapján kínál további beállítási lehetőségeket a súlyozás és a keréknyomás terén, előtérbe helyezve a még inkább talajkímélő gépkezelést.

 

axial_logo_2023

 

claas-logo.svg