MENÜ

Ők menetelnek együtt a Karintiával a SZÓJA ROAD SHOW-n

2017.01.16.

Slágernövény marad a szója, mindez leszűrhető a rendezvények látogatottságából.

Köszönhető ez a megmaradó extra támogatásnak és a növény jövedelmezőségének. Ahhoz viszont, hogy kiaknázzuk a kultúrában rejlő potenciált, továbbra is tanulnunk kell annak fortélyait- hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia cégvezetője.

Ezért vette nyakába az országot a cég immáron 7. éve, átadva 20 év szakmai tapasztalatát a gazdáknak. A Karintia Szója Road Show keretében összesen 9 rendezvény hivatott kitárgyalni a szójatechnológia sarkalatos pontjait, amelyek ismerete nélkül nem számíthatunk kiemelkedő jövedelmezőségre.

A Road Show-t három vállalattal karöltve szervezte meg a Karintia, hallhattunk a BASF által garantált biztonságos szója gyomirtásról, a Timac Agro tolmácsolásában a fenntartható és hatékonyság-növelő tápanyag-utánpótlásról, továbbá az Arysta készítményeiről is, amelyek a sikeres szójatermesztés szolgálatába szegődtek.

Balról jobbra: Ruzicska Róbert - Timac Agro Hungária Kft, Észak-Nyugat Magyarország régióvezetője, Vados Csaba - Arysta LifeScience Magyarország Kft, Csávázószer termékfelelős, Böröcz Zoltán - Karintia Kft, Területi képviselő - Vas megye 8 sz. főúttól északra, Pirkó Péter - Karintia Kft, Terménykereskedelem Üzletág vezető, Krajczár Csaba - BASF Hungária Kft, Regionális értékesítési szaktanácsadó - Vas megye, Bene Zoltán - Karintia Kft, Cégvezető, Fejes Vilmos - Karintia Kft, Vetőmag Üzletág vezető

A szója-termesztés eredményességét alapvetően befolyásolja a sikeres gyomirtás.

A szójában használható herbicidek köre rendkívül szűk, melyre a BASF Hungária Kft. több készítménye sikeresen felhasználható. A preemergens kezelések - amennyiben kipermetezésüket megfelelő mennyiségű csapadék követi - hatékonyan gyérítik az apró magvú, sekély talajmélységből csírázó gyomokat. Vetés utáni alapkezelésre az egyik lehetőség a Spectrum® 720 EC 1,2 l/ha dózisban. A készítményt elsősorban az egyszerűbb gyomflórával rendelkező területeken érdemes használni, illetve ott, ahol a magról kelő egyszikű gyomok dominálnak.

Komplexebb megoldást ad a Wing®-P, amelynek javasolt dózisa szójában 4,0 l/ha. Két hatóanyaga nagyon jól kiegészíti egymást, a dimetenamid-P a kakaslábfű és a muharfélék mellett a disznóparéjfajok ellen nyújt védelmet, a pendimetalin pedig a kölesfajok és a libatopfélék ellen erősebb. Mindkét termék a parlagfű ellen is erős mellékhatással rendelkezik.

A Corum® új lehetőség a szója állománykezelésére. A herbicid 22,4 g/l imazamoxot és 480 g/l bentazont tartalmaz, amelyek levélen keresztül felszívódva pusztítják el a gyomnövényeket. A készítmény többek között a 2-4 valódi leveles parlagfű és fehér libatop, valamint a nehezen írtható varjúmák ellen is sikerrel alkalmazható.

A Corum®-ot 1,9 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash® HC adjuvánssal, tankkombinációban széles időintervallumban használhatjuk a szójában, annak 2- és 8-leveles fejlettsége között biztonságosan kipermetezhetjük. A kezelést elsősorban a magról szaporodó gyomnövények érzékeny fenológiai állapotához időzítsük! A Dash® HC-nek köszönhetően egyenletes lesz a permetlécseppek eloszlása a gyomokon, segíti a herbicid hatóanyagok gyors bejutását a hatás helyére, növelve ezzel a kezelés esőállóságát. A perzselésveszély elkerülése érdekében 25 °C felett ne permetezzünk!

Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. kiemelten támogatja a növények kelésének folyamatát és későbbi fejlődésnek zavartalan működését.

A vetőmagcsávázás a szójában is létfontosságú művelet, a Vitavax 2000 hatékonyan blokkolja a vetőmagot és a kelő csíranövényt károsító fertőzéseket, különösen hatékony a fuzáriumos és fómás betegségek ellen. A készítmény csírázást javító, kelést serkentő hatású, mely különösen a kelés körüli stresszhelyzetekben előnyös.

A biostimulátorok közül az Atonik felhasználása szójában is kétirányú: stressz kezelés és termésnövelés. Hideg és szárazság stressz, valamint herbicidek okozta fitotoxicitás ellen a tünetek fellépésekor, vagy prevencióban a herbicidekkel együtt érdemes alkalmazni. A virágkötődés javítására a hüvelyszám és magtömeg növelésére osztott kezelés a célravezető, először 10%-os virágzásban, majd teljes virágzás idején kell alkalmazni.

Multoleo készítményünk a biostimulátorok másik csoportjának jeles képviselője, amely speciális algaszűrlet és friss bór keveréke, igen jelentős aktiváló hatással: a foszfatáz enzim serkentésén keresztül fokozza a foszforfelvételt, a nitrát reduktáz enzim pedig a nitrogénfelvétel folyamatát pörgeti fel. Együttes hatásuk révén a gyökér- és levéltömeg, végeredményben a termésmennyiség emelkedik.

A Troy 480 kétszikű gyomok ellen vethető be sikerrel, látványos perzselő hatású, kontakt herbicid. Jó megoldás a rezisztens napraforgó árvakelés kiiktatására is. Használata során kerülni kell a nedvesítőszerekkel vagy speciális egyszikűírtókkal való keverését.

Pantera 40 EC és Targa Super szelektív egyszikűirtó készítményeink méltán leghíresebbek szegmensükben, szójában is minden igényt ki tudnak elégíteni. Dózisukat a gyomfajok és azok fenológiai állapota alapján állapítsuk meg!

A betakarítási időszakhoz közeledve nagy sikerrel használható az Elastiq Ultra kipergésgátló készítményünk, az érés gyorsítására alkalmazott Solaris lombtalanító herbicidünk és mindezek hatásának fokozására bevethető Silwet Star univerzális adalékanyagunk.

A Timac AGRO Hungária Kft.  a kezdetektől stabil partner a Szója Road Show rendezvényeken. A tápanyag-utánpótlás területén működő vállalat speciális, testreszabott, a problémákra valós megoldásokat jelentő technológiákkal tudja segíteni a termelőket.

Kiemelkedve a versenytársak közül nem csak a tápanyagokról beszélnek, hanem ezek működési mechanizmusairól a talajban illetve a növényekben. A különböző talajadottságokon fennálló feltáródási problémákra, a kimosódási és elillanási veszteségekre, a korlátozott talajéletre, talajsavanyodásra, a talajszerkezet romlására és számos egyéb problémára kínálnak használható válaszokat.

A Timac AGRO Hungária Kft. a 2017-es évben a „Hatékonyságnövelés és Környezettudatosság” jegyében kezdte meg a munkát. Termékeivel, szolgáltatásaival kevesebb környezetterheléssel járó  technológiákat javasol, a növények igényeinek teljes mértékű kiszolgálása és a terméseredmények maximalizálása mellett.

A szója növény esetében az alaptrágyák típusát és mennyiségét a talajvizsgálatok alapján rendelkezésre álló laboreredményeket vizsgálva, az egyedülálló YIELD SERVICE szolgáltatás segítségével határozzák meg a szakemberek.

A nitrogénellátás a szója esetében sarkalatos kérdés, mivel csak jó szerkezetű, megfelelő kémiai és fizikai tulajdonságokkal bíró talajon képes megfelelő mennyiségű N-gyüjtő baktérium felszaporodni a gyökérgümőkben. A SULFAMMO N-PROCESS fejtrágyák a szinergista nitrogén, kén, magnézium tápanyagokon kívül pont ezekre a problémákra adják meg a megoldást.  Az N-PROCESS komplex egyik hatóanyaga szerves védelmet jelent az elillanás és kimosódás ellen, másrészt szabályozza a nitrogén hatásdinamikáját, így a termékek hosszú távú nitrogénellátást biztosítanak. A termékek hatékonyságát tovább fokozzák a nitrogén beépülését segítő enzim aktivátorok is. A hatékonyságot javító hatóanyagok mellett minden SULFAMMO N-PROCESS termék a talajéletet aktiváló és a talaj állapotának megőrzését segítő talajjavító MESCAL hatóanyagokat is tartalmaznak.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a szója kezdeti gyökér-fejlődése nagyban befolyásolja a későbbi produktumot. A Feritactyl Starter gyökérstimulátort alkalmazó termelők a vizsgált esetek kiemelkedően nagy arányában az adott környék átlagtermésénél magasabb hozamról tudtak beszámolni.