MENÜ

Nitrogénműtrágya-kijuttatás kérdések és válaszok

2021.02.05.

Cikkünkben bemutatjuk, mikre kell mindenképpen figyelned a műtrágyázás megkezdése előtt és segítünk dönteni, melyik típusú fúvóka lesz számodra a megfelelő!

 

Ha az átlagosnál több a szármaradvány a területen, érdemes még novemberben kicsit több nitrogénműtrágyát kiszórni a bomlási folyamathoz. A folyékony műtrágya kijuttatásnál alapelv, hogy tisztában legyünk talajunk kötöttségével és a termőréteg vastagságával.

A túlzott mennyiségben kijuttatott folyékony nitrogén sok esetben beszivárog a talaj alatti vízkészletbe, valamint a helytelen kijuttatás perzselheti állományunkat.

A fejtrágyaként kijuttatott nitrogén március végétől április közepéig nagyon jó hatásfokkal bír. Azonban a kijuttatás során mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy milyen típusú fúvókát használunk. Méret tekintetében a növényvédelmi munkák során használt hagyományos lapos sugaras fúvókák nem alkalmasak a folyékony műtrágya kijuttatására, mert a hektáronkénti kijuttatandó mennyiség olyan értéket érhet el, amely meghaladja az ilyen fúvókával elérhető átfolyás értékét.

Alapvető szempont, hogy ne károsítsuk a kijuttatás során a levél felületét. A levélfelületre jutó agresszív permetszer ütközési impulzusa a védő viaszréteget nem szabad, hogy károsítsa. A kisebb mechanikai hatás elérése érdekében speciális fúvókák állnak rendelkezésünkre.
Ezek a fúvókák két csoportba sorolhatóak:

  • Ütközőlapos
  • Többlyukú

Az ütközőlapos fúvókák durva cseppeket képeznek, melyek nem sodródnak el, valamint a menetiránynak háttal elhelyezett nagy szórásszögnek köszönhetően a menetszél a folyadékfilm alá kap. Így egy kisebb fajta lebegtetés alakul ki, mely szinte fátyolszerű borítást és nagyon enyhe mechanikai hatást eredményez. A fúvókák felhelyezése kellő körültekintést igényel, mert az ütközőlap iránya meghatározó. Sok gyártó esetében a záróanya speciális kialakítása segíti a felhasználót a fúvóka helyes pozicionálásában.

többlyukú fúvókák extrém durva cseppképzése szintén csökkenti az elsodródást, viszont itt nincs egységes folyadékfilm, ezért a permetezési magasság emelésével tudjuk kihasználni a menetszél kedvező hatását.

Tekintsd meg folyékonyműtrágya-kijuttató fúvókáinkat ITT!
Amennyiben további információra lenne szükséged, keresd bizalommal szakértő kollégáinkat!

permetezes.hu-logo-202010