MENÜ

Most még kedvezőbb feltételekkel juthatnak forráshoz az agrárvállalkozások

2016.02.03.

Idén a Növekedési Hitelprogram következő (NHP3) szakasza keretében igen kedvező kondíciók mellett vehetnek fel hitelt a gazdálkodók a „Földet a Gazdáknak!” Programban értékesített állami tulajdonú termőföldek megvásárlására. Emellett az új gazdálkodási évben öt százalékkal megnőtt a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, amely így a 85-90 százalékot is elérheti. Kibővült továbbá az előfinanszírozható támogatások jogcímeinek köre, és ebben az évben hektáronként akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzá lehet jutni– hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői.

Tavasz végéig még további 130 ezer hektár földet hirdet meg eladásra az állam a „Földet a Gazdáknak!” Program keretében. Az állami termőföld értékesítésekre kialakított konstrukciók különösen kedvező feltételű finanszírozási lehetőséget biztosítanak a helyi gazdák számára a jelenleg állami tulajdonban lévő termőföldek megvásárlására, így komoly érdeklődés várható a következő hónapokban ezzel a termékkörrel kapcsolatban. A kereskedelmi bankok finanszírozásban való részvételét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a pénzintézetek között decemberben megkötött megállapodás teszi lehetővé,- emlékeztetnek az OTP Bank szakértői.

A „Földet a Gazdáknak!” Programban az MFB 1,95 százalékos kamatozású finanszírozási lehetőséget biztosít az árveréseken nyertes földműves őstermelők vagy földműves egyéni vállalkozások számára. Az OTP Bank a kereskedelmi bankok közül elsőként kapcsolódott be a program finanszírozásába az állami kondícióknál is kedvezőbb kamattal a Növekedési Hitelprogram forrásából biztosítva. A finanszírozás összegét a liciten kialakult vételáralapján határozzák meg, a teljes futamidő akár 20 év is lehet. A finanszírozás elsődleges biztosítéka a Magyar Állam termőföld-visszavásárlási joga.

Az új gazdálkodási évben a területalapú támogatások előfinanszírozása hitelkonstrukció is több ponton változik. Az OTP Banknál immár 85-90 százalék is lehet a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, de ez a SAPS alaptámogatás és a Zöldítés esetében – igénytől függően – akár a 100 százalékot, azaz a hektáronkénti 67.800 forintot is elérheti. Az idei évvel bővült az előfinanszírozható jogcímek köre, így ismét lehetőség van az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetéseinek, továbbá a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) kompenzációs kifizetéseinek előfinanszírozására is, 50-70 százalékos mértékben. A különböző támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó finanszírozási termékek előnye, hogy közjegyzői okirat és tárgyi fedezet nélkül is igényelhetőek, a hitel fedezete az elnyert támogatás.

A szintén a területalapú támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó OTP Zöldkártya hitel segítségével pedig hektáronként a támogatási összeg kétszereséhez, akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzájuthatnak az agrárvállalkozások. A gazdálkodók így nem csak kiemelkedően magas, összeghez juthatnak hozzá egyidőben, hanem mentesülnek az alól is, hogy minden évben új előfinanszírozási kérelmet nyújtsanak be.

„A megújult hitelkonstrukciókkal a gazdák továbbra is gyorsan, egyszerűen és még kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá a támogatási összegek akár kétszereséhez is, ami lényegesen hozzájárulhat a tervezett beruházások, fejlesztések mielőbbi megvalósulásához, és ezen keresztül a hazai agrárium fejlődéséhez” – teszik hozzá az OTP Bank szakértői.