MENÜ

Minden körülmények között a Caussade vetőmagjaival!

2021.02.10.

Stresszhatások kivédése NAPRAFORGÓBAN és SZÓJÁBAN, avagy a fajtaválasztás, a növényvédelem és a tápanyag-gazdálkodás jelentősége olajos növényeinknél.

  • A gyomok, kártevők, kórokozók, időjárási anomáliák okozta terméscsökkentő stresszhatások egy része előre tervezett hibridválasztással, más része a kritikus körülményekre adott célzott agrotechnikai válaszokkal védhető ki. Ilyenek a vetés időpontjának helyes megválasztása, elvárt termésmennyiséghez igazított tápanyag-utánpótlás, nem rutinszerű növényvédelem a növényt a kritikus időszakokon átsegítő kezelések. Az eltelt 3 évben a vetéselőkészítés számos területen hiányos volt, vagy vetéskor száraz a talaj. Ezt ellensúlyozandó számíthattak termelőink napraforgóink „önvédelmi” vigorára, genetikai hátterére, alkalmazkodó- és kompenzálóképességére a FUSHIA CL, MARBELIA CL esetében, emellett a rugalmas vetésidő-választásra is.

 

caussade_táblázat

 

  • A kezdeti fejlődést visszafogó gyomok nagy része a terület előéletének ismeretében eredményesen kiiktatható a POSZT gyomirtású CL, CLP, Express-toleráns és szádorrezisztens olajos növényeink életteréből. Ezzel párhuzamosan az egyöntetűen kelő, egyenletesen fejlődő állomány elérése is cél a majdani egységes termés érdekében. 

  • A juvenilis fejlődést, termékenyülést, beltartalmi mutatók kialakulását zavaró csapadékos vagy száraz időjárás okozta stresszhatásokkal szemben is fel kell vérteznünk növényeinket. A sun-powercsávázás a kelés pillanatától támogatja a magas olajsavas KLARIKA CL HO és KALEDONIA CL HO hibridjeink fejlődést. A homogén kaszatméret a kaszat felületén a tápelemek biostimulátorral kombinálva biztonságosabbá teszik a csíranövények fejlődését. Az egységes méretű kaszatok kevesebb leállási, tárcsaállítási idővel gyorsabb vetési sebességet tesznek lehetővé, a kelés egységes, ezzel nő a várható termés mennyiségének és minőségének biztonsága. Utóbbi célokat szolgálják a betegségtolerancia és alkalmazkodóképesség növelésére irányuló genetikai fejlesztéseink is. Masszív betegségtoleranciával, magas hektolitersúllyal párosul a CLP technológiai csoportba tartozó EUROPA CLP és a szádorrezisztens FERIA CLP hibridjeink gyomirtó szer tűrőképessége, csakúgy, mint az évelő acattal vagy nehezen irtható kétszikűekkel fertőzött területen vethető Express-toleráns napraforgóink. Fontos szerepe van a hibrid alkalmazkodó- és tűrőképességének, vigorának, de a megoldást mindenképpen a „rendkívüli kultúrnövény-szelektivitás” jelenti, mely középkorai érésű, a klimatikus viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó CS CANARIA SU hibridünknek is jellemzője.

 

caussade_táblázat2

 

  • Termelői visszajelzések és az ország egészét átfogó kísérleti eredményeink alapján üzemi szinten is magas termésszintet adó, jó alkalmazkodóképességű, magas terméspotenciállal bíró hibridjeinkkel a sun-power csávázás előnyeivel élve és a környezet változásaihoz rugalmasan alkalmazkodó agrotechnika kombinációjával tudjuk legeredményesebben blokkolni a termést befolyásoló stressztényezőket 2021-ben is.

 

caussade_napraforgó

 

Tekintse meg legújabb tavaszi katalógusunkat!

 

caussade_logo-2021 

CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.
www.caussade-semences.hu