MENÜ

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai kísérletei

2023.04.03.

Ahogy azt már a korábbi cikkeinkben is megírtuk, a növényi szimbionta mikroorganizmusok rendkívül fontosak és hasznosak az egyes haszonnövények egészséges fejlődése szempontjából. Ezen mikroorganizmusok szántóföldi felhasználásával az új környezetvédelmi irányelveknek és elvárásoknak megfelelően növelhetjük a terméshozamot, vagy védhetjük meg haszonnövényeinket a környezeti stressz okozta terméscsökkenéstől.

 

Cikksorozatunk >> előző részében << a KITE által forgalmazott és az Indigo AG által fejlesztett három mikrobiológiai terméket – a Biotrinsic™ i30 FP, az Indigo 30 WD és a Biotrinsic™ i280 FP – mutattuk be részletesen, melyek használata pontot jelent partnereink számára a 2023-ban bevezetésre került Agro-ökológiai Programban (AÖP).

A KITE és az Indigo Agriculture Europe GmbH 2020 óta szoros kapcsolatot ápol a termékfejlesztés és -tesztelés területén, így az elmúlt években lehetőségünk volt a fent említett három termék széles körű megismerésére és vizsgálatára. A KITE fejlesztőcsapata több éven keresztül, számos helyszínen végzett kísérleteket az Indigo termékeivel üzemi körülmények között, nagyparcellákon. Lássuk az eredményeket!

A vizsgálatok módszertana

A >> KITE << fejlesztőcsapata 2021-ben és 2022-ben az ország számos pontján végzett vizsgálatokat az Indigo termékek hatékonyságának vizsgálatára. A vizsgálatokat különböző termőképességi helyszíneken, valamint öntözött és öntözetlen körülmények között is elvégeztük. A KITE fejlesztőcsapata a termésmennyiséget befolyásoló készítmények tesztelésére létrehozott egy egyedi, termőképességi osztályokon alapuló vizsgálati módszert. A módszer lényege, hogy a kísérletbe bevont szántóföldi táblákon a sokéves NDVI felvételek és a domborzat segítségével 10x10 m-es nagyságú zónákat hozunk létre a különböző termőképességeknek megfelelően, és a kialakított zónák szerint értékelünk. A kezelt és kontroll területeken az azonos termőképességi osztályokba tartozó zónákat hasonlítjuk össze egymással. Ezzel a módszerrel a táblák talajheterogenitásából adódó eredménytorzulás kiküszöbölhető, és pontosabb képet kaphatunk az adott termék hatékonyságáról. A kísérletekben a betakarításnál hozammérős kombájnt használtunk, így pontosan meg tudtuk állapítani egy-egy 10x10 m-es zóna termésmennyiségét.

 

kontroll-indigo-kiserlet

 

Bal oldalon látható a kísérleti helyszín műholdképe, míg jobb oldalt a tábláról készült termőképességi osztályos térkép látható. A táblán található 10x10 m-es parcellákat 9 termőképességi osztályba soroltuk. A táblán jól kivehetőek a gyengébb talajadottságú foltok, illetve a gyenge termőképességű táblaszegélyek.

A Biotrinsic™ i30 FP és az Indigo 30 WD kísérleti eredményei

A >> Biotrinsic™ i30 FP << és az Indigo 30 WD készítmények egyaránt a Bacillus simplex baktériumfaj spóráit tartalmazzák, melyet kukorica-, illetve kalászos kultúrákban lehet felhasználni. Az Indigo 30 WD a hagyományos, „gyári” vetőmagcsávázásra lett kifejlesztve, míg a Biotrinsic™ i30 FP por formulációja lehetővé teszi az Indigo 30 WD-vel gyárilag nem kezelt kukorica-vetőmagoknak az on-farm, vagyis a végfelhasználó általi közvetlen kezelését a vetéssel egyidőben. A készítményekben található baktériumok a vetőmaggal a talajba jutva a talajban aktivizálódnak, majd a gyökér felületén, illetve a növény szöveteiben telepednek meg. A szimbionta együttélés hatására a növény hosszabb, dúsabb gyökeret fejleszt, javul a növény vitalitása, és jobban kivédi az aszály okozta stressz hatásait.

 

i30fp_fb_3

 

i30fp

30wd

Ahogyan az ábrákon is látható, mindkét termék – ugyanaz a hatóanyag, eltérő felhasználás – a különböző termőképességű táblarészek mindegyikében növelni tudta a termésmennyiséget. A készítmények hatékonyságát természetesen nagyon sok tényező befolyásolhatja még a vizsgálati módszerbe bevontakon felül is, pl. lokális fertőzések, emiatt láthatóak esetenként kiugró különbségek a termőhelyi kategóriáknál.

 

img-20210830-wa0002

Bal oldalon a Biotrinsic i30 FP-vel kezelt kukoricanövények láthatók, jobb oldalon a kontroll

 

A Biotrinsic™ i280 FP kísérleti eredményei

A >> Biotrinsic™ i280 FP << egy kifejezetten napraforgó-technológiához fejlesztett termék, mely a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gomba spóráit tartalmazza. Ez az FP készítmény szintén por formulációjú, és a vetőmag kezelésre használható fel on-farm, vagyis a végfelhasználó által közvetlenül a vetéssel egyidőben. Amikor a készítménnyel kezelt vetőmag a talajba kerül, nedvesség hatására a gombaspórák és maga a mag is csírázni kezdenek. A gomba fonalhálózata képes a fejlődő gyökérhez hozzákapcsolódni és így a növénnyel szimbionta életmódot folytatni. A gomba ezáltal a napraforgó számára tápanyagokat és vizet képes átadni a növény gyökerén keresztül, ezzel segítve annak fejlődését, különösen az aszályos időszakokban. A hatékonyabb tápanyag- és vízhasznosulásnak köszönhetően a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények nagyobb terméshozamot képesek elérni, mint a kezeletlen kontrollnövények.

 

i280fp_fb_1

i280fp

 

Ahogy az ábrán is látható, a Biotrinsic™ i280 FP minden termőképességi osztályban tudta növelni a termésmennyiséget változó mértékben.

 

img-sf

Bal oldalon a kontroll, míg jobb oldalon a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények láthatók

 

A mért eredmények alapján javasoljuk az Indigo 30 WD-vel csávázott kukorica-vetőmag vagy a Biotrinsic™ i30 FP készítmény kukoricatechnológiában való alkalmazását, illetve a Biotrinsic™ i280 FP készítmény napraforgó-technológiában történő használatát. Az Indigo AG termékeivel fenntartható módon, vegyszermentesen növelhetjük a terméshozamot. A termékek használata önmagában is megtérül, köszönhetően az alacsony hektárköltségnek. Felhasználásuk egyszerű, egyéb munkamenetet, idő- és eszközráfordítást nem igényelnek.

Az alkalmazásuk az új Agro-ökológiai Programban pályázók számára is pontot jelent.

Bővebb információkért keresse bizalommal >> agronómiai szaktanácsadóinkat! <<

kite50_fullcolor_rajztábla 1

www.kite.hu