MENÜ

Küzdje le Ön is az emelkedő fehérje pótló- és energia árakat!

2021.02.17.

A 2021-es év kezdetét egy drasztikus áremelkedés jellemzi a fehérjehordozók (mint a szójadara, napraforgó dara) terén. Az árak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, 112-120 Ft/kg körüli szójadara ártól egészen 170-178 Ft/kg közti magasságig. Ezzel egyidőben a hidrogénezett pálmaolajok árszintje is emelkedni kezdett, így egyszerre kezdődött meg az összes kérődző koncentrátum és késztakarmány áremelkedése.

 

Az Alltech 20 éves tudásával és tapasztalatával segítséget tud nyújtani az áremelkedés kezelésében. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen megoldásokat tudunk javasolni, a fehérjék árának emelkedése ellen, valamint a folyamatos energia-ellátás biztosítása érdekében.

A bendő baktériumok részére fontos a folyamatos ammónia ellátás. A fehérjék fermentációjából ammónia fog felszabadulni, melynek gyorsasága és ideje a származási növények fajtáitól függ. Jelenleg a legdrágább alkotók egyike a szója, melynek a viszonylag lassú lebomlási sebességéhez megfelelő nitrogénpótlás szükséges.

Az OPTIGEN®, az Alltech 20 éves technológiájával kifejlesztett lassú oldódással bíró terméke, segíthet a szója receptúrákból történő kiváltáshoz. Az OPTIGEN® 100 grammja 800 gramm szója kiváltásához elegendő fehérje alkotót tartalmaz. Lassú bomlásával folyamatosan biztosítja a bendőben az ammóniaszintet, így a baktériumok elérik a szükséges nitrogént. A kiváltott szója fennmaradó mennyisége olcsóbb tömegtakarmányokkal pótolható ki.

A termék megbízható, hiszen 20-50%-os túletetése esetén sem okoz problémát (köszönhetően lassú oldódásának). Az állatok bendőjében található rostbontó baktériumok segítségével több energia termelődik az állat számára, amellyel emelhető a tejtermelés is. A jobb energia-ellátás miatt pedig javulni fog a szaporodás biológia.

 

alltech-optigennrg-2

Mit kell tudnunk az energia-ellátásról?

A zsírok számos előnnyel rendelkeznek. A pálmazsírral javítható a tejzsír mennyisége, és javítja ténylegesen az állatok direkt energia-ellátását. Azonban meg kell említenünk néhány hátrányát is, mint például az íze miatt az állatok nem szívesen fogyasztják, illetve rontja a bendőben lévő baktériumok életkörülményeit.

Az Alltech elmélete az, hogy segítsük a bendőben működő baktériumok táplálkozását és munkáját.

Az NRG 100 termékünk egy olyan megoldás, amellyel a védett zsírok egy része kiváltható. Az Alltech speciális tudása van ebben a termékben, amely előkészíti a növényi rostokat, hogy a baktériumok minél egyszerűbben és hatékonyabban tudjanak dolgozni. A technológia alapja az, hogy egy enzimatikus anyag megbontja ezeket a rostokat, és könnyen emészthetővé teszi.

A termék nagy előnye az, hogy kiváltja a védett zsírokból a hidrogénezett pálmaolajok felét-kétharmadát és a kalciumszappanok teljes egészét. Gyakorlati tapasztalataink alapján a tejtermelés nem csökkent, hanem nőtt. A rost emésztés javult, így a tejzsír mennyisége átlagosan 0,1-0,5%-kal emelkedett. Ezen felül a napi takarmányadag költsége csökkent.

A fenti két termék együttesen is használható a fehérje árak csökkentésére és az energia oldal költségének javítására. A megfelelő takarmány adag használatával nem csak pénzt tud megtakarítani, de javulni fog a termelése is.

 

alltech-optigennrg-3

 

Kérje az ön telepére szabott takarmányozási javaslatunkat szakértőinktől közvetlenül, vagy vegye fel a kapcsolatot irodánkkal az [email protected] e-mail címen.

További hasznos információért pedig látogasson el weboldalunkra: www.alltech.hu