MENÜ

Kocide 2000 gombaölőszer – a réz erejével

2021.04.16.

A Kocide 2000 egy 53,8 % rézhidroxid hatóanyag tartalmú fungicid, amely WG formulációban érhető el.

Balra: peronoszpóra fertőzés fürtön, kezeletlen kontroll, jobbra: egészséges Merlot fürt október közepén, kezelt

 

Nagy előnye, hogy felhasználása széles körben engedélyezett, egészen az almatermésűektől kezdve, a szőlőn és a csonthéjasokon át, a zöldség és a hüvelyes növényekig. Ezeken kívül alkalmazható továbbá kabakosok, dísznövények, hagyma, burgonya és a cukorrépa esetében is.

A réz az egyik legrégebbi és legtágabb hatásspektrumú hatóanyag, amely számos gombabetegség ellen hatékony, úgymint pl. peronoszpóra, fitoftóra, monília, sztigmína, alternária, cerkospóra vagy ramulária, de ugyanúgy a baktériumos betegségek (Xanthonomas spp., Pseudomonas spp., Erwinia stb.) ellen is hatékony.

A készítmény előnye, hogy speciális hókristály szerkezetének köszönhetően sokkal nagyobb felületet képes beborítani, mint más rézkészítmények, így jobb fedettséget és ezáltal nagyobb védelmet biztosít. Az eltérő szerkezeti formák a mikroszkopikus képeken figyelhetők meg. Bal oldalon egy standard réz-hidroxid kristály látható, amelyek egységnyi felülete jóval kisebb, mint a jobb oldali képen látható Kocide 2000 hókristály formája.

 

standard-rez kocide-rez
Standard készítmény szerkezete Kocide 2000 hókristály szerkezete

 

                                              

A Kocide 2000 kijuttatása preventíven javasolt. A készítmény ökológiai gazdálkodásban is felhasználható. A széles hatásspektruma és „elemi” réz jellege miatt jó rezisztenciatörő hatású, így az egyéb, szisztemikus hatású növényvédőszereink fenntarthatósága meghosszabbítható.

Dozírozása alapesetben 1,75-2 kg/ha között alakul, azonban ez a mennyiség egyes növények esetében eltérhet, ahogy a kijutatott permetlé mennyiség is.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat a következő elérhetőségeken.

A növényvédőszereket biztonságosan használja. Felhasználás kizárólag a címke és az engedélyokirat alapján lehetséges! Felhasználás előtt kérjük olvassa el a termék biztonságtechnikai adatlapját!

 

Battó Bátor, fejlesztőmérnök