MENÜ

Kipróbált növényvédelmi megoldások repcében

2015.02.17.

Az őszi káposztarepce növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Nufarm_Vranyak_Robert
 „Összesen mintegy 450 hektár területet művelünk. Ebből 250 hektár saját használatú és még mintegy 200 hektáron végzünk különböző gépi szolgáltatásokat. A kukorica kb. 110 ha, az őszi búza 60 ha, az árpa 20 ha, a napraforgó 30 ha és az őszi káposztarepce is 30 ha. A bérmunkával művelt területeken az egyik legjobban integrált növény a repce. Aki megbíz bennünket, annak a repcéjében minden munkaműveletet mi végzünk, a vetéstől az aratásig. Ez még további 20-30 hektár repceterületet jelent. Ezen kívül a legnagyobb fajtatulajdonosoknak kísérleteket is beállítok, elsősorban kukorica és repce hibridekkel. A repcét sokszor, 6–8 alkalommal is kezeljük. A gyomirtás rendszerint csak az őszi egyszikűek ellen irányul. Tavasszal és ősszel is van regulátoros kezelés, amit virágzásban egy újabb gombaölő szeres kezelés követ. A rovarok ellen szükség szerint védekezünk, de ez már rendszerint ősszel elkezdődik. Rovarölő csávázószerek hiányában most fokozottan figyelek erre a kérdésre, az első kezeléseken már túl is vagyunk. A területünkön a Nufarm szinte teljes repce növényvédő szer kínálatát használjuk. Gabona árvakelés ellen a Gramin 0,8 l/ha dózisával védekeztünk. A Kaiso Plusz csomagot az ajánlott 33 hektárra juttatjuk ki, tavasszal pedig szükség esetén a Kaiso EG vagy a Sumi Alfa 5 EC készítmények egyikével permetezünk. Az őszi és a tavaszi regulátoros kezelést általában Mystic 250 EC-re alapozzuk, amit 1,0 l/ha dózisban juttatunk ki, külön menetben. Fővirágzásban egy újabb kezelést kap a repce, amit az évjárattól függően választunk meg. Általában valamilyen azolt, de van amikor strobilurint is használunk. Amit a legfontosabbnak tartok, az a megfelelő dózis és permetlémennyiség használata. Mi nem szoktuk csökkenteni a dózisokat az ajánlott mennyiségről és a víz mennyiségét is inkább a magasabb értéken (250-300 l/ha) használjuk. Az alkalmazott termékekkel elégedett vagyok, nyugodt szívvel ajánlom őket másnak is. Érdemes a csomagokra figyelni, mert jól vannak összerakva és az ár-érték arányuk is igen meggyőző.”

Vranyák Róbert tulajdonos, Vranyák Kft., Dunaföldvár

 

Nufarm_Lajtos_Janos
„Húsz éve gazdálkodom Fejér megye déli részén, Sárszentmiklóson, mintegy 350 hektáron. Igyekszem több lábon állni és a hagyományos búza, kukorica növényeken kívül repcét és őszi búza, valamint mustár vetőmagot is termesztek. Mindinkább az intenzív, de költséghatékony megoldásokra törekszem. Ezeknek a figyelembevételével állítottam össze 2013 őszén a közel 50 ha repce termesztéstechnológiáját, kezdve a vetőmag kiválasztásától, a tápanyagellátáson át a növényvédelemig. Akkor még lehetett használni rovarölő szerrel csávázott vetőmagot, így az őszi kártevőkkel nem volt gond. Az időben, starter műtrágyával elvetett és jó tőszámmal kikelt állomány gyorsan elérte a 6-8 leveles fejlettséget, amikor 1,0 l/ha Mystic 250 EC-vel lekezeltem, aminek nemcsak a regulátor hatása érvényesült, hanem a táblában itt-ott fellelhető fómás fertőzést is megállította. Az enyhe tél után, ahogy a talajra rá lehetett menni, kiadtam az első adag fejtrágyát. Korán kihelyeztem a sárga tálakat is, mert a felmelegedéssel a szárormányosok betelepedésére lehetett számítani. Optimális időben sikerült az első kezelést elvégezni. A Nufarm Repce Plusz csomagját használtam, ami a Kaiso EG és Cyren EC inszekticideket, továbbá a már ősszel is használt Mystic 250 EC regulátorhatású fungicidet tartalmazza. Mindezt levéltrágyával is kiegészítettem. A Kaiso és a Cyren kombinációja a rovarproblémákat zöldbimbós állapotig megoldotta, a Mystic pedig az oldalelágazások serkentésén kívül a gombás fertőzésektől védte meg az állományt, egészen a virágzásig. A második fejtrágya után hamarosan szárba indult a repce. A virágzás hosszan elhúzódott, így ebben az időszakban kétszer kellett még fénybogár és becőormányos ellen védekezni, amit lombtrágyával egészítettem ki. A második permetezés alkalmával a tábla egyik felén a Nufarm új készítményét, az azoxistrobin hatóanyagú Tazer 250 SC-t, a másik felén a már megszokott szert juttattam ki a gombás fertőzések ellen. A repce a betakarításig mentes volt a kórokozóktól és kártevőktől. Utólag visszatekintve, jobb lett volna, ha a pergési veszteség csökkentésére kiadott Spodnam DC-vel egy menetben deszikkáló készítményt is kijuttatok, mert a repce betakarítása a lassú érés és a kedvezőtlen időjárás miatt nagyon elhúzódott, de a 4,8 t/ha-os termés a ráfordított költségekért és fáradságért kárpótolt.”

Lajtos János egyéni vállalkozó, Sárszentmiklós

 

Nufarm_Hagen_Istvan_2015feb
„A repcét augusztus 29-én vetettük el a megfelelően előkészített talajba. A DK Imido CL fajta vetőmag mennyisége hektáronként 2,7 kg volt. Alaptrágyaként adtunk 100 kg/ha diammónium-foszfátot (DAP). Vetéskor a talaj víztartalma elég volt a keléshez, a későbbiekben is bőven volt csapadék, az időjárás pedig inkább meleg volt. A bolha és a repcedarázs álhernyó Heves megyében nagy károkat okozott. Ellenük kelés után juttattuk ki a Repce Plusz csomagban található Kaiso EG és Cyren EC kombinációját. Ennek köszönhetően a kártevők elleni védelem megfelelő volt. A Mystic 250 EC regulátort október második felében permeteztük ki. Az állomány megfelelő tőszámmal várja a telelést, gombabetegségektől mentes.”

Hágen István mezőgazdasági vállalkozó, Maklár

 

Ahogyan az elmúlt években, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező repcetermesztéshez. Számoljon velünk!

 

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

 

 

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!