MENÜ

Kalászosaink nyújtotta jövedelem és termésbiztonság – Caussade

2020.07.31.

Az első meghatározó input költség a kalászosokban a vetőmag ára. Ez a költség a technológia függvényében 160–180 kg/ha maghasználattal, csökkenthető a SOFRU, SORRIAL fajtáinkkal.

 

E mellett számolni kell a minden évben emelkedő növényvédelmi kiadásokkal is. Fajtáink magas terméspotenciálját genetikai oldalról kiemelkedő és a növényvédelmi költséget jelentősen csökkentő betegségtolerancia, rezisztencia támogatja.

Francia származású búzáinkat a rozsdagombák általában nem, vagy csak kismértékben fertőzik, de a FLAVOR CS emellett mozaik vírus rezisztens, a SOTHYS CS speciális Septoria és rozsdabetegség ellenálló képességgel is bír. Ezeket meglehetősen erős egyéb levélbetegség és Fusarium ellenállóság egészíti ki. A környezeti stresszhatásokkal szemben a jó adaptáció képességet emelhetjük ki, de a párologtatást mérséklő, szárazságtűrést, ellenálló képességet növelő viaszos felépítésük is segíti a zászlóslevél idő előtti és a szemek korai „besülésének” elkerülését, így a termésbiztonságot. A gondos technológia minőségi, még szélesebb piaci lehetőséget adó árukategóriát biztosítanak fajtáink.

A SOFRU idei vaskúti 10,05 t eredménye mellett 2019-ben több helyen 8 t/ha körüli, Szihalomban 9,2 t/ha hozamhoz 24–31% sikértartalmat adott. SORRIAL, SOLVEIG, SOSTHENE malmi búzáink körét tovább bővítettük, magas hozamú és egyben minőségi árut adó fajtákkal. Figyelemre méltóak a FLAVOR CS és a SOPHIE CS eredményei, melyeknél a 9 t/ha-os terméshez is 14,2 fehérje és 28,5%-os sikértartalom párosult. A profitorientált gazdálkodói szempontoknak megfelelő bőtermő, hasznos szalmatömeget adó, minőségi fajtáké a jövő. Profi kalászos termesztés elképzelhetetlen ellenőrzött, kiváló minőségű vetőmag nélkül. A fémzárolt vetőmagok mennyiségének növekedése biztató. Ennek részeként a CAUSSADE a magyarországi másodfokú kalászos ellátást kizárólag 22 hazai vetőmag-előállító partnerén keresztül, ellenőrzött minőségű vetőmagokkal biztosítja. Az előállított mennyiségek növekedése híven tükrözik a termelői megítélést, igényeket.

 

A videó megtekintéséért kattintson az alábbi képre!

caussade-fb-video

 

A JUP őszi árpa 6–7,3 t/ha eredményeiről is elégedetten nyilatkoztak termelőink. A SOFRU változatlanul várakozásokon felül teljesített. Az eddig ismert idei átlaga 8,1 t/ha. Ozorán 10 t/ha, Győr-Mosonban 9 t/ha feletti termést takarítottak be, de a SORRIAL is elérte ezt a termésszintet. Egymás után érkeznek a kalászos eredmények. Bár még közel sem teljes a lista, folyamatosan közzétesszük azokat, hisz az idei év kiváló „kalászos tesztszezon” volt annak minden buktatójával. Amelyik fajta állta a sarat, pontosabban a szárazságot, annak továbbra is szerepe lesz a profitorientált gazdálkodás keretei között is.

Amelyik fajta állta a sarat, pontosabban a szárazságot, annak továbbra is szerepe lesz a profitorientált gazdálkodás keretei között is.

 

caussade_tablazat

 

Tekintse meg katalógusunkat az alábbi képre kattintva!

caussade_termékkatalókus

caussade-kalaszos_arlista.jpeg