MENÜ

Jurtában holdkőzet?

2022.09.21.

Egyedi elgondolással volt jelen a Marton Genetics a Bábolnai Gazdanapokon. A vetőmag múltját, jelenét és jövőjét ötvözte a jurta installáció megálmodója Dr. Balla Zoltán, aki egy magántulajdonban lévő holdi meteorit kőzetet is közönség elé tárt.

 

A North West Africa (NWA) 11695 néven nyilvántartott holdi meteorit egy a Szaharában talált, 41,4 grammos Holdról származó kőzet. De hogyan juthat a Holdról kőzet a Földre? A Hold tele van kráterekkel és bazalt-tengerekkel, melyek hatalmas becsapódások révén tarkítják a felszínt. A Hold felszínét érő nagy becsapódások rengeteg holdi kőzetet juttattak a világűrbe a rendkívül alacsony szökési sebesség elérése miatt, és a légkör hiánya sem gátolja a kőzetek kilökődését. Így bizony egészen sok Holdról származó kőzet jutott a Föld felszínére meteoritzáporként. Ezek a meteoritok igazolással, úgynevezett certifikációval rendelkeznek.

A holdi meteoritok 74 százalékát a Szaharában találták, 10 százalékát Botswanában, 8-at Ománban, 4 pedig az Antarktiszról került elő. A legnagyobb holdi meteorit Kalahari 009 néven ismert és 13,5 kilogramm súlyú.

 

holdkozet

41,4 grammos Holdról származó kőzet

 

Balla Zoltán az itt bemutatott holdkőzet kapcsán elmondta: szimbolikus a megjelenése e kuriózumnak a kiállításon. Amellett, hogy látogatói szemmel érdekesség, az aszályra, a mostoha időjárási körülmények közötti termesztés embert próbáló kihívásaira hívták fel általa a figyelmet, amely nehézségi fok akár a „holdon való termesztési kihívásokkal” is felérhet.

 

1663139034883-k

 

De térjünk vissza a felvezető mondatban említett Marton Genetics jurtához, valamint az ott levetített kisfilmhez. Őseink törzsmaradványai a közép-ázsiai országokban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Kirgizisztánban találhatóak. A Marton Geneticsnél nagy hagyománya van a vetőmag nemesítésnek, ami közel 130 éves múltra tekint vissza – emelte ki Sándorfy András ügyvezető. Hozzátette: nemcsak belföldön, hanem a külpiacokon is fontos, hogy közvetíteni tudják ezeket a hazai produktumokat; az időjárási viszontagságoknak ellenálló hibideket, fajtákat. Exportpiaci céljaik között szerepel – az ezzel kapcsolatos tárgyalások jelenleg is folynak –, hogy ezt a tudást és vetőmagot visszajuttassák Közép-Ázsiába, ahonnan a magyarság is származik.

 

1663139034966