MENÜ

Itt az Azospeed ideje!

2015.04.27.

Annak ellenére, hogy túl vagyunk az első fejtrágyázásokon, sok helyen már látszanak a búzán a nitrogén hiány tünetei. Ami nem meglepő, mert az utóbbi időszak száraz időjárása miatt a kiadott szilárd műtrágya nem hasznosult.

Sok helyen ez a kép fogadja a határszemlét tartó szakembereket!

 azispeed.1
A kialakuló nitrogén hiányos állapot miatt jelentős terméscsökkenéssel kell számolnunk

 

További problémát okoz, hogy a hetekig felszínen lévő műtrágya hatóanyaga csökken, így csapadék esetén is csak kisebb hatékonyságot várhatunk el tőle.

 

 

A megoldás ebben a helyzetben az AZOSPEED folyékony nitrogén fejtrágya!

Az Azospeed 300 g/l liter speciálisan formulázott nitrogén hatóanyagot tartalmaz. Ebből 201 g/l gyors hatású formulázott karbamid –az Azospeed elnevezés szabad fordításban gyors nitrogént jelent-, 99 g/l pedig karbamid-formaaldehid, mely tartamhatással bíró nitrogénforma. A kettős kombináció igen előnyös, mert kijuttatása után a növények azonnal hozzájutnak a nitrogénhez és a tartós forma pedig hosszabb ellátásról gondoskodik.  A termék 67 g/l kéntartalma elősegíti a nitrogén hasznosulását és ezen keresztül növeli a fehérje tartalmat, javítja a minőséget. A ként pótlásra azért is szükség van, mert az utóbbi évek adatai alapján a haza termőterületek többségénél a tenyészidőszak során kén hiány valószínűsíthető.

A kén mellet a termék még tartalmaz 33 g/l magnéziumot, mely tápelem a klorofill központi eleme, így alapvető szerepet tölt be a növények asszimilációs folyamataiban. Tekintettel arra, hogy nitrogén műtrágyázás után a növények magnézium igénye megnő, szinte kötelező lenne minden nitrogén fejtrágyázás mellé magnéziumot is kiadni, persze felvehető formában.

 

Hogyan használjuk?

A szilárd nitrogén fejtrágyázás helyettesítésére 20 l/ha dózisban. Adjuvásként 3-5 l/ha adagban alkalmazzuk. Minimális vízmennyiség: 100 l/ha

Használatának előnyei:

  • csapadékviszonyoktól független, tökéletes műtrágya hasznosulás
  • rugalmas felhasználási lehetőség bármely fenológiai szakaszban, perzselés veszélye nélkül
  • növényvédő szerekkel keverhető, biztonságos!
  • nagyfokú nedvesítési képesség, melynek következtében javul a levélen keresztüli felszívódás, ami elősegíti a növényvédő szerek hasznosulását is!

Fontos!

Ne tévesszük össze a piacon kapható egyéb folyékony nitrogén tartalmú készítményekkel! Ezek többsége egyszerű ammónium-nitrát és sima karbamid keverék és nem tartalmaznak valódi lassú hatású nitrogénformát. Így felhasználásuk bizonyos kockázatot rejt magába.

Nézze meg rövid videónkat további hasznos információkért!