MENÜ

Gyorsan pipálja ki Ön is a kalászos gyomirtást!

2014.02.06.

2013. gabonavetésének időszakában a természet a termelővel volt. Az időjárás kedvezően alakult, a jó talajmunkákhoz megfelelő csapadék hullott, a vetést kiváló minőségben el lehetett végezni. Szemek talajba kerülése után is megjött az eső, egyenletesen keltek a növények, szép állományok alakultak ki. Viszont az időjárás nem csak a búzának kedvezett, hanem a konkurens gyomoknak is. Régen látott gyomosodás tapasztalható országszerte, amit bizonyít az is, hogy ilyen sok búzát még nem gyomírtottak ősszel az elmúlt tíz évben.

Határszemlék során a termelő azt tapasztalja, hogy a nem gyomirtott területeken szinte szőnyegszerűen borítja a talajt a veronikák, tyúkhúrok, pásztortáskák, árvácskák, árvacsalánok, ebszikfűvek és galajok különböző fejlettségű példányai.

Hogy mennyire fontosak ezek a gyomnövények, mutatja az országos gyomfelvételezési táblázat (2007-2008)

 

Országos gyomfelvételezés/ fontossági sorrend

 

1.

2.

3.

4.

5.

Ebszikfű

44

15

1

1

1

Mezei acat

2

3

10

2

4

Ragadós galaj

103

30

3

3

5

Tyúkhúr

63

16

9

11

11

Mezei árvácska

40

18

15

22

13

Pásztortáska

56

42

14

19

14

Borostyánlevelű veronika

101

70

21

24

17

 

Az elmúlt években a fejlesztések az ebszikfű, mezei acat és ragadós galaj ellen folytak. A táblázatot megnézve, láthatjuk, hogy ezeknek a gyomok egy részének a fontossága csökkent, viszont nagyon szépen jönnek fel a T1-es gyomok, mint a tyúkhúr, mezei árvácska, veronikák. Gondolkodjunk el azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka. A természeti környezet változása, technológiai hiányosságok (késői kijuttatások), vagy az egyoldalú szerhasználat (kizárólag az ALS gátlók alkalmazása)?

 A gyomfelvételezést végző kollégák részben meg is adják a választ:

„ A mezei árvácska jelentősen előbbre lépett. Oka a gyomirtási technológiák jelentős részének mezei árvácska elleni mérsékelt hatékonysága.”

„Ősszel csírázó, kora tavaszi áttelelő egyéves gyomnövények közül legfontosabb tyúkhúr borítása lényegesen nem változott, továbbra is a 11. helyen szerepel a búza gyomnövényeinek fontossági sorrendjében. Az adatainkból egyértelműen kitűnik a pásztortáska, a borostyánlevelű veronika, a perzsa veronika és a fényes veronika jelentős előretörése.”

Sokan gondolhatják úgy, hogy ezek a gyomok nem okoznak jelentős kárt, mert kicsik! Pedig a veronika-félék, az árvácska, az árvacsalán-félék is jelentős mennyiségű vizet, tápanyagokat vonnak el a búzától, sőt fejlődésük során allelopatikus (a kultúrnövény fejlődését gátló toxinok) anyagokat bocsátanak ki. Ezzel a kalászos gabonák termését, árbevételét, végeredményként a jövedelmet csökkentik.

 

Ezek a gyomok is részben toleránsak, illetve rezisztensek az ALS gátló herbicidekre. Ebből következik az, hogy amit eddig nem vettünk figyelembe (tolerancia, rezisztencia), most már alapkövetelmény a szerválasztásnál. Ezért olyan hatóanyagot (karfentrazon), készítményt ( Aurora Full) kell alkalmaznunk, amivel ezt az egyre súlyosbodó problémát meg tudjuk oldani.

Az Aurora Full tartalmaz Aurora 40 WG (karfentrazon) és Overdose SE (floraszulam és 2,4-D) készítményeket. A három hatóanyag, három különböző hatásmechanizmussal támadja meg a gyomnövényeket és ráadásul egymás hatását erősítik is, vagyis valódi szinergizmus tapasztalható.

 

Ha a szokásos kétszikűek, valamint ebszékfű, veronika-félék, árvácska, ragadós galaj, árvacsalán és mezei acat is van a táblánkon, akkor az ideális gyomirtó szer az Aurora® Full, mely kiválóan irtja még a zsombort, a pipacsot és a pipitér–féléket is.

  

Aurora

 

Az oszlopdiagramon látható, hogy az Aurora® Full nemcsak a hagyományos gyomok, hanem az ALS gátlókra és hormonhatású gyomirtó szerekre toleráns vagy rezisztens gyomok ellen is jó/kiváló gyomirtó hatást adott.

 

Az Aurora Full kombinálható szárszilárdítóval (Stabilan® SL), réz lombtrágyával (Wuxal® Réz Top) és a korai gombabetegségek ellen vizes bázisú gombaölő szerrel (Eminent® 125 SL).

A  repcés gazdaságok is nyugodtan használhatják, mivel talajhatásuk nincs, utóvetemény hatással nem kell számolni.

aurora2