MENÜ

Fejlesztenének az agrárcégek

Számítanak az uniós pénzre a gazdák

2016.07.04.

Minden második agrárszereplő pályázik a Vidékfejlesztési Program forrásaira az Erste Bank közel 600 fős felmérése szerint. A legtöbben a kapacitásbővítés miatt fejlesztenek, de a hatékonyság növelése is a fő célok között van. A bank szakértője szerint a versenyképes beruházásokhoz önerő, banki forrás és támogatás egyaránt kell.

Az agrárvállalkozások közel fele számít a Vidékfejlesztési Program forrásaira beruházásai finanszírozásánál, többségük pedig kapacitásbővítésben gondolkodik – derül ki az Erste Bank tavaszi felméréséből. A jellemzően fejlesztési, beruházási szándékokra rákérdező kutatásból kiderül: a mintegy 600 válaszadó agrárcég 49 százaléka tervez beruházást a Vidékfejlesztési Program forrásainak igénybevételével.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg. Észak-Magyarországon a válaszadók 54 százaléka tervez pályázni, míg a Dél-dunántúli felmérés ennél mérsékeltebb, de még mindig jelentős pályázati kedvet mutat. Itt a válaszadók 39 százaléka jelezte, hogy indul a Vidékfejlesztési Program pénzeiért folytatott versenyben.

A kapacitásbővítést jelölték meg legtöbben a pályázás fő indokaként, hiszen a megkérdezettek 38 százaléka, több mint 150 észak-magyarországi vállalkozás a termelési volumenének növekedését várja a Vidékfejlesztési Program nyújtotta lehetőségektől. Jelentős indok a beruházások mögött az is, hogy a termelők tevékenységük hatékonyságát szeretnék javítani.

Jól látható, hogy az agráriumban szükségessé vált fejlesztésekben kulcsszerepet töltenek be a támogatási források, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban versenyképes beruházások valósuljanak meg – mondta el a felmérés eredményeit értékelve Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője kifejtette: a beruházások finanszírozása optimális esetben az önerő, a nemzeti vagy uniós támogatás, valamint a banki forrás hármasából tevődnek össze. Az Erste Bank agrárfinanszírozási hagyományaira, és innovatív, új szolgáltatásaira építve jelentős szerepet kíván játszani az ágazat finanszírozásában – tette hozzá a szakember. Mint elmondta: az agrárium egy perspektivikus ágazat, ráadásul a mezőgazdaság finanszírozásában a kockázati költségek alacsonyabbak más ágazatokkal összehasonlítva, ezért az Erste Bank is kiemelten kezeli mezőgazdasági ügyfeleit.